ГоловнаСвіт

Брейвіка засудили до 21 року в'язниці

Норвезький суд визнав Брейвіка осудним.

Брейвіка засудили до 21 року в'язниці
Фото: EPA/UPG

Норвезький суд визнав Андерса Брейвіка осудним і засудив до 21 року в'язниці. Пряму трансляцію засідання веде канал "Росія 24".

21 рік - це максимальний термін, який передбачає норвезьке законодавство. По його завершенні Брейвіка можуть залишити під вартою, якщо вважатимуть, що він усе ще небезпечний для суспільства. Звинувачення просило визнати Брейвіка неосудним: у такому разі йому загрожувало би безстрокове примусове позбавлення. Сам норвежець і його адвокати домагалися того, щоб суд визнав його психічно здоровим.

Окрім того, за визнання Брейвіка осудним виступали родичі його жертв, які вважають, що в протилежному випадку відповідальність норвежця за вбивства буде непохибно.

Термін Брейвік відбуватиме в норвезькій тюрмі "Іла", де для нього спеціально обладнали ціле крило. Терористові виділили три кімнати (спальню, кабінет і спортзал) і дворик, обгороджений бетонною стіною з колючим дротом. У цій в'язниці Брейвік перебуває вже протягом року.

Нагадаємо, з 16 квітня по 22 червня відбувся процес над Брейвіком. Його звинувачують у тому, що 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі Осло, унаслідок якого загинули вісім осіб, а потім розстріляв 69 осіб на острові Утой.

Під час суду Брейвік виступив із заявою, в якій зазначив, що хотів урятувати Норвегію від наступу на її культуру та цінності. Він зазначив, що повторив би все знову, адже ним керувало добро. Також терорист заявив, що його варто або виправдати, або засудити до смерті. Адвокат Брейвіка зажадав для свого підзахисного якомога м'якшого покарання і заявив, що підсудного мають визнати осудним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram