ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Японії, ймовірно, оголосить дострокові вибори, - політики

Есіхіко Нода отримав підтримку опозиції в обмін на обіцянку провести вибори.

Прем'єр-міністр Японії, ймовірно, оголосить дострокові вибори, - політики
архивное фото

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода, найімовірніше, оголосить дострокові вибори в листопаді, незважаючи на ймовірність того, що його партія може зазнати поразки.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на членів правлячої та опозиційної партії.

Нода, який вступив на посаду у вересні минулого року, став шостим прем'єр-міністром Японії за останні п'ять років. Цього місяця він зміг домогтися того, що парламент ухвалив закон про збільшення податку з продажів удвічі, щоб приборкати державний борг. Однак він змушений був взяти на себе зобов'язання призначити вибори "найближчим часом", щоб опозиція підтримала законопроект.

Члени правлячої Демократичної партії Японії (ДПЯ) бояться, що не отримають належної підтримки і хочуть відкласти вибори, але опозиційні партії, які контролюють верхню палату парламенту, можуть заблокувати законопроект. План подвоїти податок з продажів до 10% протягом трьох років розглядається як перший крок до стримування громадського боргу Японії, який вже превищував вартість двох років економічного виробництва, що є рекордом для промислово розвиненої країни.

"Я очікую, що нижня палата буде розпущена в жовтні, а вибори відбудуться в листопаді", - сказав представник опозиційної партії "Нова Комейто" Кеїчі Ісії.

"Нова Комейто" є союзником найбільшої опозиційної Ліберально-демократичної партії (ЛДП). Обидві партії підтримали законопроект Ноди про підвищення податків.

"Сценарій такий: парламент проведе позачергове засідання на початку жовтня і може ухвалити законопроект про дефіцит облігацій і додатковий бюджет перед тим, як прем'єр-міністр розпустить (нижню) палату. Але для забезпечення проходження законопроекту, Нода повинен пообіцяти провести вибори протягом додаткової сесії парламенту", - сказав Ісії.

Президент ЛДП Садакадзу Танігакі, виступаючи на прес-конференції, відмовився підтвердити свою згоду на проведення виборів у листопаді, заявивши лише, що його партія хотіла провести голосування якомога швидше. Однак законодавець з Демократичної партії Суміо Мабуті сказав, що проведення виборів в листопаді цілком імовірно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram