ГоловнаСвіт

МЗС РФ знає, чому Захід так реагує на вирок Pussy Riot

Відомство пояснило ситуацію навколо панк-гурту конфліктом цивілізацій.

МЗС РФ знає, чому Захід так реагує на вирок Pussy Riot
Фото: EPA/UPG

МЗС Росії пояснило реакцію Заходу на вирок учасницям Pussy Riot конфліктом цивілізацій. "На постмодерністському Заході багато хто забуває про християнські корені Європи, а заодно не хоче поважати почуття послідовників інших конфесій, вважаючи, що релігія обмежує демократію", - йдеться в коментарі офіційного представника міністерства Олександра Лукашевича, розміщеному на сайті відомства 22 серпня.

"Вони (Захід) виступають за повну свободу акцій, подібних до тих, якими "прославився" гурт Pussy Riot. Ми ж переконані, що забування норм моралі, спільних для всіх світових релігій, згубне, і намагаємося і в житті, і в політиці дотримуватися не тільки міжнародного права, а й традиційних цінностей", - пояснює свою позицію Лукашевич.

Відповідаючи на звинувачення в обмеженні свободи слова, Лукашевич нагадує про те, що, відповідно до міжнародних правових актів, "свобода вираження думки не абсолютна і нерозривно пов'язана із цілою низкою обмежень". Крім того, на думку дипломата, західні правозахисні організації та ЗМІ зловживають обставинами і, користуючись справою Pussy Riot, намагаються "вкотре поскандалити на антиросійській ниві".

"Наші опоненти також не зважають на образливий для мільйонів православних віруючих і людей інших віросповідань, які дотримуються традиційних понять про моральність, характер дійства цього панк-гурту", - додає представник МЗС.

Це вже третій офіційний  коментар МЗС Росії у зв'язку з вироком Pussy Riot, винесеним 17 серпня. Раніше Лукашевич, коментуючи рішення суду, нагадував про те, що в законодавстві інших західних країн за образу релігійних почуттів також існує покарання у вигляді позбавлення волі. Про це говорив і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який закликав не влаштовувати істерики у зв'язку з вироком.

Хамовницький суд Москви засудив учасниць панк-гурту Pussy Riot Катерину Самуцевич, Марію Альохіну та Надію Толоконникову до двох років позбавлення волі за звинуваченням у хуліганстві. Приводом для кримінальної справи послужила акція в храмі Христа Спасителя в лютому 2012 року: дівчата піднялися на амвон і влаштували там "панк-молебень", відеозапис якого згодом виклали в Інтернеті.

Багато західних ЗМІ, правозахисні організації та можновладні політики визнали вирок вкрай жорстким і не відповідним тому, що зробили учасниці Pussy Riot. Кілька політичних діячів закликали переглянути його. Крім того, у багатьох країнах світу протягом слухань і після винесення вироку проходили акції на підтримку дівчат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram