ГоловнаСвіт

Євросоюз підтримав рішення Конституційного суду Румунії щодо Бесеску

Траян Бесеску залишиться на посаді до закінчення другого президентського терміну 2014 року.

Євросоюз підтримав рішення Конституційного суду Румунії щодо Бесеску
Траян Бэсеску
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія закликала румунських політиків поважати рішення Конституційного суду Румунії про визнання недійсним референдуму про імпічмент президента країни Траяна Бесеску.

Нагадаємо, 21 серпня шість із дев'яти суддів визнали недійсними результати референдуму про усунення президента від влади у зв'язку з недостатньою явкою виборців.

Виконувач обов'язків президента Румунії Крін Антонеску пообіцяв виконати вердикт, однак зазначив що вважає його "несправедливим".

"Суд не зважив на волю щонайменше 8,5 млн виборців, реальних людей", - заявив він, додавши, що суд керувався тим, що на референдум замість мінімальних 50% виборців прийшли 46%. Тим часом того факту, що 87% із них проголосували за відставку діючого президента, не враховано.

Після оголошення рішення суду на вулиці Бухареста вийшло близько тисячі людей, які виступають за усунення Бесеску від влади.

Нагадаємо, рішення про процедуру імпічменту було прийнято 3 липня лівоцентристської коаліцією на чолі з прем'єром Віктором Понта, що має більшість у румунському парламенті. Причиною імпічменту стала недовіра до політики жорсткої економії і невдоволення стратегією Бесеску щодо Молдови.

Отже, Бесеску залишиться на посаді до закінчення другого президентського терміну 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram