ГоловнаСвіт

Самарас: повернення до драхми - катастрофа для Греції

Греція попросить більше часу для проведення реформ і скорочення витрат.

Самарас: повернення до драхми - катастрофа для Греції
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас напередодні візиту в Німеччину заявив, що Афіни не хочуть отримувати більше грошей від кредиторів, але їм необхідно більше часу для проведення реформ і скорочення витрат.

Про це повідомляє AP із посиланням на інтерв'ю із Самарасом, опублікованим у німецькій газеті Bild daily.

Антоніс Самарас категорично відкинув припущення, що для Греції найкращим варіантом може бути вихід із єврозони і повернення до своєї старої валюті, драхми. Він зазначив, що це спричинить "катастрофу для Греції" й економічний колапс.

Нагадаємо, перед тим як прийти до влади, Самарас пообіцяв домогтися дворічного продовження граничного терміну для здійснення непопулярних скорочень - умови отримання двох масивних пакетів міжнародної допомоги на суму €240 млрд, які тримають Грецію на плаву.

Але затримки з утіленням реформ і заходів жорсткої економії роздратували Німеччину - найбільшого вкладника в порятунок Греції - та інші країни єврозони. Німецькі чиновники і законодавці висловилися чітко: вони не в тому гуморі, аби йти на значні поступки, тож подужчали спекуляції, що Греції доведеться покинути єврозону.

Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, який очолює зустрічі міністрів фінансів єврозони, приїде з офіційним візитом в Афіни в середу. Після цієї зустрічі Самарас попрямує до Берліна в п'ятницю для переговорів із канцлером Німеччини Анґелою Меркель, а до Парижа в суботу - для переговорів з президентом Франції Франсуа Олландом. Ці зустрічі пройдуть напередодні оцінки зусиль Греції щодо виходу з кризи інспекторами так званої "трійки" - Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу та Європейського центрального банку.

"Дозвольте мені бути гранично чітким: ми не просимо додаткових грошей. Ми відповідаємо за свої зобов'язання і виконання всіх вимог. Але ми повинні стимулювати зростання, тому що це зменшує дефіцит фінансування", - наголосив Самарас.

"Усе, що нам потрібно, то це трохи "повітря", щоб сприяти зростанню економіки і збільшити доходи держави. Більше часу не означає автоматично більше грошей", - сказав Самарас.

Борг Греції становить понад €300 млрд ($372 млрд), а її економіка переживає вже п'ятий рік рецесії з рівнем безробіття понад 23%. Утім, на питання, чи потребує Греція другого списання боргу після того, як цього року було здійснено перше, Самарас відповів: "Цього ніколи не обговорювали".

Деякі німецькі політики останніми тижнями відкрито говорили про можливий вихід Греції з єврозони, і віце-канцлер, міністр економіки Філіп Реслер сказав, що ідея грецького виходу "втратила свій жах". Тим часом Афіни наполягають, що країна повинна залишатися в зоні євро - це те, чого, згідно з опитуваннями громадської думки, хоче більшість греків.

Відповідаючи на запитання Bild про повернення до драхми, Самарас зазначив, що "наслідки були б катастрофою для Греції".

"Це означало б принаймні ще п'ять років рецесії та зростання безробіття вище від 40%, - заявив він. - Кошмар для Греції: економічний колапс, соціальні заворушення та безпрецедентна криза демократії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram