ГоловнаСвіт

Росія стала 156-м членом СОТ

РФ офіційно вступила до СОТ.

Росія стала 156-м членом СОТ
Фото: ria.ru

Російська Федерація сьогодні, 22 серпня, офіційно стає 156-ю державою - учасником Світової організації торгівлі (СОТ), що регулює правила міжнародної торгівлі товарами та послугами на принципах лібералізму. Вступ Росії відбувається автоматично, після закінчення 30 днів із дня офіційного повідомлення (23 липня 2012 р.) секретаріату СОТ про ратифікацію відповідної угоди.

Зазначають, що, відповідно до правил організації, вступ РФ до СОТ відбувся 22 серпня, на тридцятий день після передачі зазначеного повідомлення. Таким чином, протокол про приєднання РФ до СОТ у середу набув чинності, і Росія стала 156-м членом СОТ.

Нагадаємо, що КС РФ 9 липня оголосив, що не вбачає порушень Основного закону при підписанні протоколу про входження РФ до СОТ, який наразі не набув чинності .

У середині листопада 2011 року робоча група з приєднання Росії до СОТ затвердила пакет документів, включаючи свою доповідь і зобов'язання щодо доступу на ринок товарів і послуг. Тоді Росія формально завершила переговори про вступ до Світової організації торгівлі, членства в якій домагається з 1993 року, і може стати повноправним членом організації вже влітку 2012 року.

Активний переговорний процес із приєднання Росії до СОТ розпочався 1995 року. Сторони як у двосторонньому форматі, так і у форматі робочих груп обговорювали тарифну політику, держпідтримку сільського господарства, промскладання автомобілів у РФ, доступ на російський ринок послуг іноземних постачальників і багато інших питань.

На початку 2008-го російська влада вважала, що фінал близький, однак через завзятість головних партнерів із переговорів - Брюсселя і Вашингтона - терміни відсунулися. Росія заявила, що вступатиме в СОТ разом із партнерами по Митному союзу - Білоруссю і Казахстаном - і призупинила двосторонні переговори, проте пізніше сторони вирішили їх відновити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram