ГоловнаСвіт

Президент США назвав умову військового втручання в сирійський конфлікт

Обама зазначив, що Штати не можуть допустити, щоб хімічна або біологічна зброя "потрапила в неправильні руки".

Президент США назвав умову військового втручання в сирійський конфлікт

Сполучені Штати розглянуть питання військового втручання в конфлікт у Сирії, якщо режим Башара Асада застосує хімічну або біологічну зброю. З такою заявою в понеділок, 20 серпня, виступив президент США Барак Обама. Уперше від початку конфлікту в Сирії президент США назвав умови, за яких його країна буде готова розглянути питання про військову операцію.

Американський президент попередив, що "перетинанням червоної лінії" буде вважатися не тільки застосування хімічної або біологічної зброї, а й будь-яке переміщення таких арсеналів, що свідчить про підготовку їхнього використання.

Обама також зазначив, що США не можуть допустити, щоб сирійська хімічна чи біологічна зброя "потрапила в неправильні руки". Наразі, додав він, немає певності в тому, що такі арсенали надійно охороняють. Такі побоювання, заявив Обама, поділяють і союзники США в регіоні, зокрема Ізраїль.

Влада Сирії в липні вперше визнала, що має хімічну та біологічну зброю, заявивши, що готова застосувати її в разі військового втручання іноземних держав.

Протистояння між прихильниками і противниками президента Сирії Башара Асада триває з березня 2011 року. За час конфлікту в Сирії загинули кілька десятків тисяч людей, сотні тисяч жителів були змушені залишити країну.

Зусилля міжнародної спільноти політично врегулювати конфлікт не дали результатів. Із 19 серпня в Сирії згорнуто роботу місії спостерігачів ООН. Члени Радбезу ООН відмовилися продовжити мандат спостерігачів, заявивши, що їх подальше перебування в країні небезпечне та неефективне. Росія і Китай, які виступали за продовження місії спостерігачів, не отримали підтримки інших країн-членів РБ ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram