ГоловнаСвіт

Китай: дружина відомого політика уникла страти

Гу Кайлан попросила пробачення за свої злочини.

Китай: дружина відомого політика уникла страти
архивное фото
Фото: irma-von-born.livejournal.com

Дружина колишнього лідера Компартії Китаю в місті Чунцин Гу Кайлай, яку звинувачують у вбивстві британського бізнесмена Ніла Хейвуда, уникла страти.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело в залі суду.

Вирок Гу Кайлан було оприлюднено у понеділок, 20 серпня. Гу Кайлан засудили до смертної кари з дворічним відтермінуванням вироку. Це означає, що вищу міру покарання буде замінено Гу Кайлан на довічне ув'язнення, якщо протягом найближчих двох років вона не вчинить якесь правопорушення. Слугу Гу Кайлан, визнаного винуватим у сприянні вбивству, засуджено до дев'яти років в'язниці. На оголошення вироку не були допущені представники іноземних ЗМІ.

Офіційні коментарі щодо вироку Гу Кайлан буде озвучено на прес-конференції, яка відбудеться в найближчі години.

Гу Кайлан - дружина колишнього лідера Компартії Китаю в місті Чунцин Бо Сілая, який користувався в Китаї великим авторитетом і якого вважали ймовірним кандидатом на посаду одного з дев'яти членів постійного комітету Політбюро ЦК КПК 2012 року. У ЗМІ також циркулює інформація, що Бо Сілая запідозрили в прослуховуванні телефонних розмов лідера КНР Ху Цзіньтао в серпні 2011 року. Після цього, в березні 2012 року, Комуністична партія Китаю виключила колишнього високопоставленого політика Бо Сілая зі своїх лав.

Скандал навколо смерті Хейвуда безпосередньо пов'язаний із відставкою Бо Сілая з посади секретаря відділення Компартії в Чунцині. Офіційно звільнення Бо пояснили діями його підлеглого, колишнього начальника поліції Чунцина і віце-мера міста Ван Ліцзюнь. Незадовго до скандалу Ліцзюнь спробував утекти до США, але на виході з посольства його затримали китайські спецслужби. У квітні Гу Кайлан заарештували за підозрою в отруєнні Хейвуда. Як згодом з'ясувалося, вона розповіла про злочин Ліцзюнь, а той, нібито передавши відомості Бо Сілаю, спробував отримати притулок у США. З американського посольства інформація про причетність Гу Кайлан до вбивства Хейвуда просочилася в пресу.

На суді Гу Кайлан зізналася у вбивстві, заявивши, що пішла на злочин, бо вважала Хейвуда небезпечним для свого сина, оскільки незадовго до вбивства між її сином і Хейвудом відбувся конфлікт, пов'язаний із фінансовими питаннями.

Окрім того, вона заявила, що розкаялася в скоєному і просить пробачення у членів сім'ї Хейвуда. Гу Кайлан також сподівається на те, що їй дадуть іще один шанс "стати хорошим громадянином".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram