ГоловнаСвіт

У ПАР шахтарів закликають повернутися до роботи після заворушень

В іншому випадку їм загрожує звільнення.

У ПАР шахтарів закликають повернутися до роботи після заворушень
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР компанія Lonmin, виробник платини №3 у світі, в понеділок пригрозила працівникам шахти Марикана звільненням у разі, якщо вони не повернуться до роботи після того, як за тиждень заворушень біля шахти були вбиті 44 людини.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, в четвер, під час сутичок між шахтарями і поліцією були вбиті 34 людини. Поліція відкрила вогонь з автоматичної зброї по шахтарях, які були озброєні списами, мачете і пістолетами.

Компанія висунула ультиматум майже трьом тисячам шахтарів, які або повернуться до роботи в понеділок, або будуть звільнені. Представник компанії не повідомив, чи повернувся хоч хто-небудь до роботи.

Ситуація залишається напруженою і профспілкові лідери також заявили, що не впевнені, що працівники повернуться в шахту Марикана, яка знаходиться близько в 100 км на північний захід від Йоганнесбурга.

"Компанія взаємодіє з іншою частиною своєї місцевої робочої сили, яка не вийшла на страйк, але не мала можливості працювати через насильство, а поліція вважає шахти безпечними для того, щоб знову повернутися до роботи. Спочатку співробітників гірничодобувного підприємства попросили просто з'явитися на ранкову зміну. Персоналу також дали контактні номери, щоб повідомляти про будь-які подальші випадки залякування", - йдеться в заяві Lonmin.

На компанію Lonmin припадає 12% світового виробництва платини. Компанія вже бореться з низькими цінами і слабким попитом, у зв'язку з чим знизила плани витрат, а річне виробництво може виявитися менше від передбачених 22 тонн.

Страйк робітників почався ще 10 серпня, в ньому беруть участь близько трьох тисяч шахтарів. Раніше під час сутичок вже загинули десятеро людей, в тому числі двоє поліцейських. Робітники вимагають триразового підвищення зарплат, розмір яких у середньому в Марикані становить близько $500. Непрямою причиною заворушень стало протистояння двох шахтарських профспілок - Національної профспілки шахтарів (NUM) та Асоціації шахтарів та будівельників (AMCU). Глава NUM Франс Бален звинувачує представників AMCU в тому, що ті переманюють робочих нездійсненними обіцянками про підвищення зарплати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram