ГоловнаСвіт

У ПАР зростає кількість жертв заворушень

Президент ПАР шокований подіями на платиновій шахті.

У ПАР зростає кількість жертв заворушень
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Президент ПАР Джейкоб Зума "вражений і стурбований" подіями на платиновій шахті Марикана, де в в ході сутичок між шахтарями і поліцією було вбито більше за 30 осіб.

Про це повідомляє Agence France-Presse.

Президент заявив, що дав вказівку правоохоронним органам взяти ситуацію під контроль і покарати винуватців насильства. Заворушення почалися 16 серпня, коли поліція спробувала розігнати стихійний страйк шахтарів, які вимагають у керівництва компанії Lonmin підвищення зарплати.

За словами міністра поліції ПАР Наті Мтетви, шахтарі з вогнепальною зброєю і мачете в руках поводилися загрозливо, і поліція була змушена захищатися.

"Поранених багато, і з кожною годиною кількість постраждалих зростає", - заявив міністр, додавши, що шкодує про подію, однак також зазначив, що страйк є незаконним.

Проте залишається неясним, що саме стало приводом для початку стрілянини. Як розповіли BBC News свідки події, поліцейські відкрили вогонь, коли на них кинулася група озброєних протестувальників. Кількість постраждалих поліцейських невідома.

Страйк робітників почався ще 10 серпня, в ньому беруть участь близько трьох тисяч шахтарів. Раніше під час сутичок вже загинуло десять осіб, у тому числі двоє поліцейських. Вони вимагають триразового підвищення зарплат, розмір яких в середньому в Марикані становить близько $500. Непрямою причиною заворушень стало протистояння двох шахтарських профспілок - Національної профспілки шахтарів (NUM) і Асоціації шахтарів та будівельників (AMCU). Глава NUM Франс Бален звинувачує представників AMCU в тому, що ті переманюють працівників нездійсненними обіцянками про підвищення зарплати.

ПАР - найбільший у світі виробник платини. У зв'язку з падінням цін на платину в країні закрилося декілька шахт з видобутку дорогоцінного металу, що привело до зростання занепокоєння серед робітників. Крім того, на тлі заворушень ціни на платину почали підвищуватися і за 16 серпня зросли на 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram