ГоловнаСвіт

У Росії хірургам можуть дозволити трансплантацію дитячих органів

Трансплантація дозволена майже у всіх країнах далекого і близького зарубіжжя.

У Росії хірургам можуть дозволити трансплантацію дитячих органів
Фото: MEDdaily

На сьогодні в країні діє заборона на пересадку органів померлих дітей. Маленьким пацієнтам можуть запропонувати тільки орган дорослої людини. Як констатує керівник Центру трансплантації нирки Російської дитячої клінічної лікарні Олексій Валов, є вікові обмеження - діти, починаючи з віку 7-8 років. Молодші донори не підходять. А от серце, наприклад, реально пересадити тільки від однолітка.

Проте в Міністерстві охорони здоров'я готується документ, що знімає цю заборону. Якщо відповідні зміни будуть внесені в законодавство, то неповнолітнім пацієнтам не доведеться їздити за кордон для проведення пересадок.

Наразі російські діти змушені чекати своєї черги на операції в зарубіжних центрах. Трансплантація дозволена майже у всіх країнах далекого і близького зарубіжжя. У Білорусі і Казахстані дозволена пересадка органів живого донора, якщо у нього помер головний мозок (незалежно від віку). Гострий брак дитячих донорських органів - окрема проблема.

Зміни в закон, про які йде мова, можуть бути внесені в Держдумі наприкінці поточного - початку наступного року. Наразі документ допрацьовують, і ще має відбутися етап міжвідомчих узгоджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram