ГоловнаСвіт

Ізраїль не атакуватиме Іран через вибори в США

Прихильники ізраїльського прем'єр-міністра розкритикували президента.

Ізраїль не атакуватиме Іран через вибори в США
Фото: EPA/UPG

Президент Ізраїлю Шимон Перес заявив, що його країна, радше за все, не вдаватиметься до агресивних дій проти Ірану до початку листопада, коли в США повинні пройти президентські вибори.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на ізраїльські ЗМІ.

Перес також виступив проти одностороннього військового удару по Ірану, додавши, що довіряє обіцянці президента США Барака Обами не допустити появи в Тегерана ядерної зброї.

"Я переконаний, що це в інтересах США. Я також думаю, що Барак Обама поділяє інтереси Сполучених Штатів і заявив про це не тільки для того, щоб нас заспокоїти. Після переговорів із ним у мене в цьому немає жодних сумнівів. Цілком очевидно, що нині ми не можемо зробити це (завдати удару) самі. Але ми можемо уповільнити розвиток ядерної програми Ірану. Ми повинні вирішувати це питання спільно з США. У нас є питання щодо координації нашої політики, але хоча небезпека і серйозна, принаймні цього разу ми не самотні", - заявив Перес.

Згідно з Конституцією Ізраїлю, президент володіє лише символічними повноваженнями. Але 89-річний Перес користується значною суспільною підтримкою.

Попри це, анонімне джерело в оточенні прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху розкритикувало заяви Переса.

"Шимон Перес забув про те, яку роль в Ізраїлі грає президент. Він забув про свої три великі помилки в оцінці безпеки країни. Він здійснив свою основну помилку 1981 року, коли виступив проти бомбардування іракського ядерного об'єкта, і, на щастя для громадян Ізраїлю, прем'єр-міністр Менахем Бегін його не послухав", - сказав один із прихильників Нетаньяху. 1981 року Перес був лідером опозиції.

Із початку 2012 року Нетаньяху неодноразово погрожував завдати авіаудар по іранських ядерних об'єктах, якщо Іран не припинить збагачення плутонію. Тегеран наполягає на винятково мирному характері своїх атомних досліджень. Однак західні держави ввели низку санкцій проти енергетичного та фінансового секторів економіки Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram