ГоловнаСвіт

Франція відзначила перші 100 днів президента Олланда

Проведені опитування свідчать, що суспільство практично поділилося навпіл - на прихильників і противників президента.

Франція відзначила перші 100 днів президента Олланда
Фото: 1tvnet.ru

14 серпня виповнилося рівно 100 днів з дня входження на посаду президента Франції соціаліста Франсуа Олланда.

Свою "першу круглу дату" глава республіки зустрів на відпочинку - разом зі своєю подругою Валері Трірвейлер він зараз відпочиває на півдні Франції у форті Брегансон. Однак відпустка президента була затьмарена сутичками молоді з поліцією в північному місті Ам'єні, де в ніч проти вівторка підлітки палили машини і нищили магазини.

Після того, як поліцейським удалося навести лад, Олланд мусив виступити із жорсткою заявою, пообіцявши французам, що влада мобілізує всі ресурси заради спокою громадян.

Проведені спеціально до перших сто днів Олланда опитування свідчать, що суспільство практично розділилося навпіл - на прихильників і противників президента. За даними Інституту вивчення громадської думки, 46% французів задоволені діями Франсуа Олланда, 54% - розчаровані.

Наприклад, газета французьких комуністів H'Umanite перефразувала знаменитий лозунг передвиборної кампанії Олланда: "Зміни - зараз!" І на першу смугу помістила новий слоган: "Зміни - коли?" Перші сто днів Олланда комуністи порівняли з тим, як ви підводитеся з-за обіднього столу, але все ще маєте відчуття голоду.

При цьому заслугою Олланда вони називають те, що він знизив президентську та міністерські зарплати, зафіксував верхню планку для платні начальників бюджетних організацій, частково повернув вихід на пенсію у 60 років, обмежив власників у підвищенні орендної плати за житло (тепер вони не зможуть піднімати ціну, коли їм заманеться) і створив додаткову тисячу робочих місць для вчителів.

А генеральний секретар опозиційної правої партії "Союз за народний рух" Жан-Франсуа Копе заявив, що сто днів Олланда минули під знаком ненависті до попереднього президента Ніколя Саркозі та консерватизму. "Мене вражає, що, врешті-решт, ці сто днів були відзначені якоюсь формою антисаркозістської ненависті", - зазначив Копе в інтерв'ю радіостанції Europe 1.

За його словами, президентство Олланда консервативне. "Усі важливі реформи відкидаються, нових не оголошується, необхідні відкладаються", - зазначив він. У дипломатичному аспекті Копе виокремив "інертність" Олланда в урегулюванні "сирійської трагедії".

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс, виступаючи в ефірі радіостанції France Info, заявив, що перші 100 днів нового голови держави були ознаменовані "діями", а не "метушнею". "Три місяці, сто днів - ніщо на тлі п'ятирічного президентського терміну. А потім, не варто плутати дії держави, дії президента і дії уряду з метушливістю. Вже вжито багатьох заходів: скасовано підвищення ПДВ, яке завтра могло б стати тягарем для французів, закон, що обмежує підвищення цін на житло. Це довгоочікувані і конкретні заходи. Опозиція повинна швидше обдумувати власний підсумок, а не щоразу виступати з критикою. Сьогоднішня ситуація - це результат їхньої діяльності", - заявив міністр.

До кінця першого президентського терміну Франсуа Олланда залишилося ще 1 726 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram