ГоловнаСвіт

Японія заарештувала китайців, які висадилися на спірних островах

Президент Південної Кореї вимагає вибачень від японського імператора.

Японія заарештувала китайців, які висадилися на спірних островах
Один из островов Дяоюйдао
Фото: EPA/UPG

Японія заарештувала п'ятьох членів групи активістів з Китаю, Гонконгу і Макао, які висадилися на спірних островах у Східно-Китайському морі, повідомляє Reuters із посиланням на Kyodo News.

Тертя навколо спірних островів, відомих під назвою Сенкаку в Японії і Дяоюйдао в Китаї, що знаходяться і поблизу багатих промислових ділянок, і потенційно величезних запасів нафти і газу, набувають гостроти.

"Це найвдаліша спроба дістатися Дяоюйдао за останні десять років", - сказала група активістів. Кілька людей стрибнули у воду, попливли, а потім вибралися на берег. Група заявила, що її судно протаранило судно берегової охорони, котре ще й атакувало водометами.

Окрім того, зараз Токіо оскаржує із Сеулом сувернітет над островами Ліанкур, які в Південній Кореї називають Токто, а в Японії - Такесіма.

Нагадаємо, що 15 серпня в Кореї святкують чергову річницю капітуляції Японії у Другій світовій війні, що поклала край японському правлінню в Кореї, яке тривало 35 років.

Експерти вважають, що сутички навколо спірних островів відображають нещирість вибачень Японії за військові та колоніальні ексцеси.

У вівторок президент Південної Кореї Лі Мьон Бак заявив, що імператор Японії Акіхіто повинен щиро перепросити, якщо він хоче відвідати Південну Корею, зазначивши, що повторення слів про "глибокий жаль", які імператор промовив 1990 року, буде недостатньо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram