ГоловнаСвіт

У Франції відбулися масові заворушення

Після прибуття підкріплення поліцейських і жандармів сутички набули вкрай запеклого характеру.

У Франції відбулися масові заворушення
Фото: news.bigmir.net

У понеділок близько 9-ї вечора на півночі французького Ам'єна з'явилися барикади, молодь підпалювала сміттєві баки, автомобілі і нападала на правоохоронців.

Після прибуття підкріплення поліцейських і жандармів сутички набули вкрай запеклого характеру. У поліцію полетіло каміння та пляшки, піротехнічні засоби, кілька правоохоронців постраждали від пострілів дробом. Поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі.

Молоді люди підпалили дитячий садок і молодіжний спортивний центр. Спалено півтора десятка машин, кілька автомобілістів постраждали від рук хуліганів.

Безладдя тривали до 4-ї ранку. Нікого з учасників не заарештували.

Інциденти і сутички з поліцією спалахували на півночі Ам'єна протягом декількох місяців. Однією з причин нових заворушень стала реакція на дії поліції: в неділю затримання автомобіліста в цьому районі обернулося сутичкою з місцевими жителями, під час якої правоохоронці застосували для розгону демонстрантів сльозогінний газ і flash-ball - травматичну зброю, що стріляє великими гумовими кулями. Деякі жителі району обурені діями поліції, вважаючи їх надмірними.

У ніч на вівторок, 16 серпня, 150 поліцейських,  залучених до вгамування заворушень, постраждали під час сутичок із приблизно сотнею агресивно налаштованих молодих людей на півночі Ам'єна.

Раніше менш масштабні сутички з поліцією відбулися в Тулузі.

"Влада мобілізує всі свої ресурси, щоб боротися з будь-якими проявами насильства", - заявив президент країни Франсуа Олланд.

Він зазначив, що забезпечення безпеки є не просто пріоритетом, а й обов'язком влади, і нагадав, що в майбутньому поліція і жандармерія отримають додаткові бюджетні кошти, з'являться робочі місця, які протягом декількох років скорочували.

Президент підтвердив, що в Ам'єн попрямував міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram