ГоловнаСвіт

Нетаньяху призначив нового міністра цивільної оборони

Дискусія про можливість військового удару по Ірану набирає обертів.

Нетаньяху призначив нового міністра цивільної оборони
Фото: mondoweiss.net

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху призначив колишнього голову МВС Авраама Діхтера новим міністром цивільної оборони Ізраїлю на тлі дискусії про можливість військового удару по Ірану, яка набирає обертів.

Про це повідомляє Reuters.

Авраам Діхтер, який служив міністром внутрішніх справ і очолював Шабак - Загальну службу безпеки Ізраїлю - в минулому заявляв, що він волів би, щоб Ізраїль завдавав військового удару по ядерних об'єктах Ірану не поодинці. Так, спілкуючись із журналістами в лютому, Діхтер заявив, що Ізраїль "не є наддержавою" і не повинен "вести світ у наступ проти Ірану". Попри це, він зазначив, що Ізраїль повинен підготуватися якщо світ не вживе заходів щодо Ірану.

США декілька разів заявляли, що атака на Іран може бути лише останньою мірою впливу на цю країну. Іран відкидає звинувачення Ізраїлю в спробах розробити ядерну зброю, заявляючи, що дослідження в галузі атомної енергії мають винятково мирний характер. Але ізраїльські чиновники заявили, що переговори з "шісткою" міжнародних посередників, серед яких постійні члени СБ ООН плюс Німеччина, лише дали Ірану більше часу на розробку ядерної зброї.

Ізраїльські оглядачі описують 59-річного Діхтера як близького друга Нетаньяху та міністра оборони Ехуда Барака, які приймають рішення про будь-які майбутні військові дії проти Ірану. Діхтер був членом елітного підрозділу коммандос, де вони колись служили.

Підтверджуючи призначення Нетаньяху заявив, що Діхтер "отримує важливе завдання - сприяти зміцненню національної безпеки, тобто зайнятися тим, чому він присвятив усе своє життя".

Діхтер замінить колишнього генерала Матана Вільнаї, нещодавно призначеного послом Ізраїлю в Китаї. На своїй сторінці Facebook Діхтер написав, що він прийняв призначення, але не згадував Іран.

Нагадаємо, 12 серпня Біньямін Нетаньяху і міністр оборони Ехуд Барак заявили, що хотіли б атакувати ядерні об'єкти Ірану восени. Однак поки що вони не знаходять підтримки в командування армії і спецслужб. Окрім того, 12 серпня в Ізраїлі почалося випробування системи оповіщення про ракетні удари по СМС. Ця система призначена для попередження жителів країни про загрозу ракетних ударів з боку Ірану або "Хізбалли", що базується в Лівані. А ізраїльські ЗМІ повідомили, що Ізраїль готовий завдати близько 50 тисяч ракетних ударів у разі будь-якого військового конфлікту з Іраном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram