ГоловнаСвіт

Сирія: повстанці вимагають створити безпольотну зону

США і Туреччина планують допомагати бойовикам сирійської опозиції.

Сирія: повстанці вимагають створити безпольотну зону

Сирійські повстанці закликали до закриття повітряного простору над Сирією і до створення "зон безпеки" на територіях, що межують з Туреччиною та Йорданією.

Про це повідомляє Reuters.

Голова опозиційної Сирійської національної ради (СНР) Абдельбасет Сіда заявив, що США зрозуміли, що відсутність безпольотної зони для протидії перевазі військ Асада в повітрі перешкоджає повстанському рухові. Він виступив наступного дня після того, як держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що США і Туреччина розглянуть можливі заходи з надання допомоги ворогам Асада, у тому числі створення безпольотної зони.

"Одна річ говорити про всі види можливих дій, але ви не можете ухвалювати обґрунтовані рішення без інтенсивного аналізу та оперативного планування", - сказала вона після зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутоглу в Стамбулі.

Хоча будь-яке військове втручання здається віддаленою перспективою, її зауваження висловлюють думку Вашингтона про пряму військову інтервенцію в Сирії.

"Деякі області були звільнені. Але проблема в літаках, які, на додаток до артилерійського обстрілу, стають причиною смертей і руйнувань", - сказав Сіда Reuters по телефону зі Стамбула, додавши, що створення "зон безпеки" на кордоні з Йорданією і Туреччиною "буде головним підтвердженням того, що влада режиму поступового зменшується".

Саме в Йорданію і Туреччину стікається основний потік біженців, що тікають від військових дій. Крім того, повстанці, яких частково витіснили з економічної столиці Сирії Алеппо, розширюють свої позиції на кордоні з Туреччиною. Тим часом у країні триває протистояння повстанців і урядових військ. Сутички були відзначені в таких містах, як Алеппо, Хомс і Ідліб. За даними опозиції, в неділю в боях загинули 150 осіб.

Ситуація в Сирії стане головною темою, яку обговорять лідери п'ятдесяти семи країн-членів Організації Ісламської співпраці, зустріч яких запланована на вівторок. Зустріч відбудеться в Саудівській Аравії, яка підтримує сирійських повстанців. Однак на боці сирійської влади виступає Іран.

За даними правозахисників, за час 17-ти місячного конфлікту між повстанцями і урядовими військами в Сирії загинули близько 20 тисячі осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram