ГоловнаСвіт

Учені: протитуберкульозна вакцина лікує діабет

Уперше ж ефект ліків зауважили понад десять років тому.

Учені: протитуберкульозна вакцина лікує діабет
Противотуберкулезная вакцина БЦЖ
Фото: MEDdaily

Стара вакцина БЦЖ від туберкульозу заявила про себе з несподіваного боку. За словами вчених, вона може лікувати діабет 1 типу. Це довело клінічне випробування. Уперше ж ефект вакцини зауважили понад десять років тому.

Тоді Деніс Фаустман із Гарвардської медичної школи і Массачусетського шпиталю відкрила, що вакцина допомагала мишам з діабетом. Стимулюючи здорову імунну відповідь, вакцина гальмувала розвиток негативної реакції з боку імунітету, що спричиняла діабет. Це дозволяло відновитися клітинам, які виробляють інсулін.

Цього разу вакцину перевірили на людях. У трьох пацієнтів завдяки вакцині Т-клітини, що діють проти інсуліну, почали гинути. Число регуляторних Т-клітин почало збільшуватися. Плюс з'явилися ознаки того, що бета-клітини підшлункової виробляють інсулін. До того ж сама вакцина довела свою безпечність.

Фаустман сподівається, що, незважаючи на скепсис із боку колег, вакцина дозволить упоратися і з іншими аутоімунними захворюваннями на зразок хвороби Крона, вовчаку, ревматоїдного артриту, розсіяного склерозу, склеродермії та синдрому Шегрена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram