ГоловнаСвіт

У Сирії створено "лівійсько-ірландську" бригаду повстанців

Формування налічує близько шести тисяч осіб.

У Сирії створено "лівійсько-ірландську" бригаду повстанців
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

У провінції Ідліб (Сирія) почала діяти повстанська "Бригада Умми", що складається з декількох тисяч бійців під керівництвом громадянина Ірландії лівійського походження Махді Аль-Хараті, повідомляє The Foreign Policy.

Хараті, який прибув до Лівії під час громадянської війни 2011 року, пройшов навчання в катарських інструкторів у місті Налут. Після цього він швидко дослужився до командира "Бригади Триполі" - повстанського підрозділу, що брав участь у штурмі Триполі та резиденції Муаммара Каддафі. Потім Хараті попрямував до Сирії, де місцеві повстанці попросили його організувати нормальний підрозділ із розрізнених груп бійців. У підсумку Хараті та його люди з Лівії налагодили зв'язок, ввели жорстку дисципліну, принцип єдиного керівника, завдяки чому їхня "Бригада Умми" стала одним з найбільш боєздатних загонів повстанців. Для опису поточного життя і досягнень бригади Хараті та його люди створили спеціальну сторінку у Facebook.

Завдяки успіхам бригади в Ідлібі до її лав почали вступати й індивідуально, і цілими загонами. Зокрема, чисельність цього формування сягнуло приблизно шести тисяч осіб. Однак до складу бригади можуть потрапити тільки рекрути, які пройшли жорсткий відбір.

Хараті заявив, що його бригада не є частиною Вільної армії Сирії, і зазначив, що з часом хоче перетворити свою бригаду на політичну силу.

"Бригада Умми" на 90% складається із сирійців, іншу частину становлять соратники Хараті із "Бригади Триполі" і мусульмани з Ірландії, зокрема з Дубліна. На північному заході Сирії бійці бригади створили мережу таборів, де навчають охочих долучитися до повстання цивільних фахівців основ тактики і поводження зі зброєю. Крім того, "Бригада Умми" вигідно відрізняється від інших повстанців спорядженням. Усі бійці бригади носять уніформу і користуються автоматичними гвинтівками американського і європейського виробництва, а також сучасними протитанковими засобами і великокаліберними кулеметами.

Хараті каже, що формування фінансують на пожертви багатих людей і близькосхідних організацій.

"Від урядів ми грошей не беремо принципово", - наголосив Хараті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram