ГоловнаСвіт

ООН закликає США скоротити виробництво етанолу і запобігти продовольчій кризі

Цього року у США рекордно низький урожай кукурудзи.

ООН закликає США скоротити виробництво етанолу і запобігти продовольчій кризі
Фото: bioethanol.ru

ООН, намагаючись запобігти прийдешній продовольчій кризі, закликала "негайно тимчасово" призупинити дозволене урядом США виробництво етанолу, повідомляє Reuters.

Оскільки зростання цін на кукурудзу відроджує жорсткі дебати "їжа супроти палива", генеральний директор Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Хосе Граціано да Сілва розповів Financial Times, що негайне призупинення мандата на виробництво етанолу дозволить скерувати більше врожаю на харчові та кормові цілі. Сілва сказав, що США планують використати близько 40% своєї кукурудзи для виробництва етанолу у зв'язку зі схваленням у Конгресі мандата, незважаючи на "величезні втрати" врожаю від сильної посухи цього року.

"Відповідно до американського федерального мандата, значна частина врожаю буде затребувана для виробництва біопалива, що ще дужче скоротить продовольчий і кормовий ринки", - заявив Сілва за день до звіту уряду США, в якому, як очікується, буде інформація про те, що врожай кукурудзи у США сягнув найнижчої точки за останні шість років, а запаси практично на рекордному мінімумі.

"Негайне тимчасове припинення цього мандата дасть ринку певний перепочинок і дозволить спрямувати більше врожаю на харчові та кормові цілі", - зазначив він.

Згідно з ухваленим у серпні 2005 року "Стандартом відновлюваних видів палива" (РФС), цього року американські паливні компанії повинні виробляти 9% палива з етанолу, що передбачає перетворення близько 40% урожаю зернових на біопаливо.

Отже, Сілва приєднується до хору людей, які закликають відмовитися від РФС або призупинення його чинність. Цього тижня 25 американських сенаторів закликали Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) внести зміни в мандат. Тим часом виконавчий директор американської продовольчої компанії Cargill заявив, що вільний ринок передбачає використання біопалива. Першими звернулися по допомогу тваринники, які змушені виступати проти виробників етанолу, щоб забезпечити дешеве зерно на корм. Утім, EPA має отримати офіційне клопотання про відмову від виробництво етанолу, яке, відповідно до законодавства, може надійти тільки від міністерства енергетики або губернатора штату.

Сілва сказав, що світова продовольча система ще не дійшла до критичної точки, але наголосив: якщо країни почнуть проводити політику, що передбачає заборону на експорт, може повторитися продовольча криза 2007-2008 рр.

"ООН і країни нині краще підготовлені до високих цін на продовольство, ніж у 2007-2008 роках. Проте ризики високі, і неправильна відповідь на ситуацію, що склалася, може створити кризу", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram