ГоловнаСвіт

Прокурор зажадав для Pussy Riot 3 роки позбавлення волі

За його словами, дії дівчат суспільство визнало гріховними.

Прокурор зажадав для Pussy Riot 3 роки позбавлення волі
Фото: EPA/UPG

Прокурор вимагає для учасниць панк-групи Pussy Riot покарання у вигляді трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму за "панк-молебень" у храмі Христа Спасителя в Москві.

Стаття "хуліганство", яку інкримінують дівчатам, передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до семи років.

Нині заарештовано трьох імовірних учасниць акції - Надію Толоконникову, Марію Альохіну та Катерину Самуцевич.

За словами прокурора, підсудні скоїли хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку групою осіб за попередньою змовою (частина 2 статті 213 КК РФ).

Представник держобвинувачення зазначив, що під час призначення покарання суду слід врахувати громадський резонанс від протиправних дій підсудних. За його словами, дії дівчат суспільство визнало гріховними. Прокурор заявив, що храм Христа Спасителя служить символом віри громадян, а для підсудних образа цього храму нічого не означало.

Прокурор відкинув доводи учасниць групи про те, що акція була політичною. Як випливає зі свідчень потерпілих, під час "панк-молебню" підсудні не згадували ніяких політиків. На думку прокурора, прізвище глави держави згадувалася в пісні лише для того, щоб потім підсудні могли надати своїй акції політичного характеру.

На встановлене прокурором покарання підсудні відреагували сумною посмішкою.

Адвокат Лариса Павлова, яка представляє інтереси потерпілих, повністю підтримала позицію прокурора. Вона вважає провину підсудних цілком доведеною.

Адвокат звернула увагу суду на поведінку підсудних, які не каються, і готові повторити акцію. При цьому Павлова додала, що зазвичай люди чинять хуліганство в стані алкогольного сп'яніння і, протверезівши, просять пробачення. А підсудні вважають свої дії правильними, зазначила Павлова. За її словами, в суді знущання над віруючими продовжилося - підсудні та журналісти "обсміяли" потерпілих.

Навмисне проникнення дівчат на патріарше місце мало на меті  завдати максимальної шкоди почуттям православних, переконана Павлова. При цьому вона нагадала, що Толоконникова напередодні в суді "зухвало і цинічно" підтвердила, що вимовляла в храмі слова "панк-молебню".

Адвокат потерпілих висловила сподівання, що суд винесе справедливий і законний вирок.

П'ять дівчат із панк-групи Pussy Riot наприкінці лютого прийшли в храм Христа Спасителя в Москві, одягнувши маски, забігли на солею і амвон, вхід на які заборонено, і біля вівтаря провели "панк-молебень". Відеоролик із виступом було викладено в інтернет, він викликав великий суспільний резонанс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram