ГоловнаСвіт

У Єгипті ісламісти вбили 15 поліцейських

Триває розслідування інциденту.

У Єгипті ісламісти вбили 15 поліцейських
Начальник Генерального Штаба Армии обороны Израиля генерал Бенни Ганц осматривает место происшествия
Фото: EPA/UPG

У неділю ісламістські бойовики вбили щонайменше 15 єгипетських поліцейських на Синаї та захопили два військові транспортні засоби, щоб атакувати пропускний пункт в Ізраїлі, повідомляє Reuters.

Джерела в силах безпеки Єгипту говорять, що ізраїльська авіація знищила один з бронетранспортерів - і чотири бойовики загинули. Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак закликав Єгипет до "рішучих дій", аби "запобігти терору на Синаї".

Напад є дипломатичним тестом для президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, ісламіста, який заступив на посаду наприкінці червня, після того як унаслідок народного повстання торік було скинуто вірного союзника США Хосні Мубарака. Інцидент також може ускладнити відносини Єгипту із ХАМАСом - ісламістським урядом у Секторі Газа, який межує з Єгиптом та Ізраїлем, якщо буде доведено причетність палестинських бойовиків до нападу. Ізраїль звинуватив палестинських бойовиків у Секторі Газа в причетності до діяльності бойовиків на Синайському півострові, де після повалення Мубарака зростає нестабільність.

Мурсі зобов'язався контролювати безпеку в Єгипті, але йому ще належить довести, що він може взяти під контроль відомство, яке відповідає за безпеку. Мурсі викликав можновладних військових чиновників і пообіцяв відповісти на напад. Його представник заявив, що наразі невідома приналежність нападників до якогось угруповання.

"Наші збройні сили та поліція отримали чіткі накази переслідувати і заарештовувати тих, хто здійснив цей напад на наших дітей. Війська візьмуть ці ділянки Синаю під повний контроль", - сказав Мурсі у своїй промові на державному телебаченні.

Державне агентство новин Єгипту з посиланням на чиновника зі служби безпеки повідомило, що напад скоїли ісламістські бойовики, які проникли з Гази через тунель, а також інші бойовики з двох регіонів Синайського півострова в Єгипті.

ХАМАС заявив, що розслідує інцидент і наразі не може підтвердити інформацію про те, що бойовики прийшли з території Гази. Проте прес-секретар уряду ХАМАСу Тахір аль-Ноно заявив про негайне закриття тунелів уздовж кордону з Єгиптом.

Окремо прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Армія оборони Ізраїлю і представники Агентства внутрішньої безпеки зірвали великий напад на мирних ізраїльтян.

"Той, хто має намір атакувати нас, повинен знати, що наші довгі руки знайдуть його", - написав він у своєму Twitter.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram