ГоловнаСвіт

Нідерланди відновили контроль на кордонах

Нідерланди стали другою країною Шенгенської зони, яка почала контролювати внутрішні кордони в Шенгені.

Нідерланди відновили контроль на кордонах
Фото: pakistanbbcnews.com

1 серпня на автомобільних кордонах Нідерландів із Бельгією і Німеччиною запрацювала мобільна система фіксації.

Камери сканують номери автомобілів, які перетинають кордон, і передають дані службам Королівської військової поліції. Якщо у правоохоронців є запитання до водія того чи іншого автомобіля, вони можуть його зупинити та перевірити.

У день початку роботи камери з'явилися на 15 пунктах пропуску. Ще шість камер будуть мобільними - вони встановлені на патрульних машинах, що курсують уздовж голландських кордонів.

Як повідомляє голландське радіо Westerwold, вся система обійшлася платникам податків у 19 млн євро, ще 2 млн євро щороку йтиме на забезпечення роботи камер.

Про намір встановити камери на своїх кордонах влада Нідерландів заявила ще в листопаді 2010 року. Але тоді це викликало протест правозахисників, які вважали, що в такий спосіб влада стежитиме за пересуванням громадян, а це порушує пункти Європейської конвенції з прав людини. До речі, в сусідній із Нідерландами Німеччині подібні камери саме з цієї причини Конституційний суд заборонив іще 2008 року.

Ба більше, в Брюсселі не відкидали, що введення контролю на кордоні може ускладнити відносини Нідерландів із Німеччиною і Бельгією. Тоді ініціативу голландського уряду почали аналізувати чиновники Єврокомісії на предмет відповідності нормативним актам Шенгенської зони.

Але голландські чиновники переконали Брюссель, що контроль кордонів жодною мірою не порушує пунктів Шенгенської угоди, яка передбачає вільний перетин кордонів усередині Шенгенської зони.

"Згідно з правилами Шенгенської угоди, внутрішні кордони люди мають перетинати вільно і безперешкодно, що означає лише можливість вибіркових перевірок. Наша нова система гарантує, що військова поліція буде працювати тільки в потрібний час у потрібному місці, звівши до мінімуму число людей, які зазнають перевірки", - йдеться в поясненні голови МВС Нідерландів Герда Леєрса керівництву Єврокомісії.

Міністр внутрішніх справ запевняє, що камери покликані допомогти МВС боротися з нелегальною міграцією, а також накротрафіком, торгівлею людьми та контрабандою.

Наприкінці липня Єврокомісія дозволила владі Нідерландів встановлювати камери на своїх кордонах із Бельгією та Німеччиною. "Правовий аналіз, що його провела Єврокомісія, показав, що голландська мобільна система контролю кордонів не суперечить нормам Шенгенської угоди", - цитує доповідь Єврокомісії брюссельське видання EUobserver.

Нідерланди стали вже другою країною Шенгенської зони, яка ввела контроль на внутрішніх кордонах Шенгену. Як відомо, першою державою стала Данія, яка рік тому повернула своїх митників на кордон із Німеччиною. Тоді це також викликало шквал обурення як у Берліні, так і в Брюсселі. Але Копенгагену вдалося переконати Єврокомісію в тому, що права громадян на вільний перетин кордонів не порушено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram