ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці, можливо, отримали нові засоби ППО

Бойовики опозиції заперечують наявність ракет.

Сирійські повстанці, можливо, отримали нові засоби ППО
Фото: EPA/UPG

Сирійські повстанці, які діють в околицях Алеппо, можливо, отримали близько 20 переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК), доставлених через турецький кордон, повідомляє телеканал NBC з посиланням на свої джерела в керівництві опозиції.

В Алеппо, економічній столиці Сирії, вже другий тиждень вирують запеклі бої. Урядові війська активно використовують авіацію проти повстанських сил. Авіація діє на висоті близько двох кілометрів, а тому практично недоступна для поразки зенітних кулеметів - єдиного засобу ППО, який мають повстанці. Експерти вважають, що якщо у опозиції з'являться ПЗРК, здатні вражати цілі на висоті до п'яти кілометрів, ефективність використання авіації значно знизиться, а ризик її застосування - підвищиться.

Проте після появи інформації про отримання повстанцями ПЗРК, їх неназваний представник заявив, що ніяких ракет ніхто не отримував. Однак повстанські угруповання настільки розрізнені, що одна група може не мати інформації про дії іншої. У повстанців немає налагодженої загальної системи постачання та командування.

Країни Перської затоки готові були передати повстанцям ПЗРК, щоб нівелювати велику перевагу військової авіації, але США виступали і продовжують виступати проти таких поставок. Вашингтон побоюється, що зенітно-ракетні комплекси можуть бути використані у терористичних цілях, якщо опиняться в руках ісламістів, що приєдналися до повстанців.

Зараз доказів появи у повстанців нових засобів ППО немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram