ГоловнаСвіт

ООН: Тисячі сирійців потрапили в пастку в Алеппо

Точне число сирійських біженців невідоме.

ООН: Тисячі сирійців потрапили в пастку в Алеппо
архивное фото
Фото: comments.ua

Представник Управління верховного комісара (УВКБ) ООН у справах біженців Мелісса Флемінг заявила, що бої між сирійською армією та повстанцями в Алеппо змусили багатьох переляканих мирних жителів утікати з міста і ховатися в безпечних районах.

Про це повідомляє Reuters.

"Тисячі переляканих жителів шукають притулку в школах, мечетях і громадських будівлях. Ці люди не втікали з міста, оскільки не мали коштів або відчували, що це занадто небезпечна подорож, і ми отримуємо свідоцтва того, що подорожі небезпечні зустрічами з озброєними бандами і дорожні застави блокують шляхи", - зазначила Флемінг.

На прес-конференції Флемінг сказала, що близько 7 тисяч осіб знайшли прихисток у студентських гуртожитках, багато інших людей розмістилися в 32 школах міста, кожна з яких вміщає 250-350 осіб. Згідно з її даними, загалом від 15 до 18 тисяч мешканців Алеппо стали вимушеними біженцями.

Бої в місті з населенням 2,5 млн осіб тривають уже 10 днів. Кореспондент Reuters в Алеппо сказав, що у вівторка вертольоти стріляють із важких кулеметів по східних районах міста.

Голова гуманітарної місії ООН Валері Амос, посилаючись на дані сирійського Арабського Червоного Півмісяця, заявила в неділю, що минулими вихідними близько 200 тисяч осіб утекли з Алеппо та прилеглих районів.

Проте, наголошує УВКБ, кордон із Туреччиною, що приблизно за 50 км від Алеппо, за останні чотири дні перетнули тільки 2 тисячі біженців.

"Багато хто говорить про труднощі маршруту, зокрема про снайперів і дорожні застави, які можуть перешкоджати здійсненню поїздки", - зазначає УВКБ.

Тисячі іракських біженців у Сирії також вирушили додому, щоб уникнути насильства в країні, в якій вони знайшли притулок після американського вторгнення 2003 року. УВКБ ООН заявило, що 20 тисяч осіб повернулися до Іраку за останні 10 днів. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), багато іракців виїхали з Алеппо. Організація також каже, що більш ніж 2 800 сирійців також шукали притулку в Іраку. За словами біженців, така подорож коштує близько $300 у таксі або $100 автобусом.

Зараз в Іраку отримали притулок понад 12 тисяч сирійських біженців. Це набагато менше, ніж більш ніж 30 тисяч, зареєстрованих і в Лівані, і в Йорданії. Ще 44 тисячі біженців перебувають у Туреччині. Число сирійських біженців, зареєстрованих в УВКБ ООН, становить 129 тисяч осіб.

Проте загальне число сирійців, які залишили країну, набагато вище. За оцінками експертів, лише Йорданія прихистила 150 тисяч біженців. Зараз у Йорданії МОМ розширює табір Zaatari на 5 тисяч біженців, аби він міг прийняти 150 тисяч у разі масової втечі.

Флемінг, посилаючись на інформацію уряду Алжиру, сказала, що ще від 10 до 25 тисяч сирійців утекли в Алжир, де їм не потрібна віза. Але тільки 70 із них звернулися в УВКБ ООН у північноафриканській країні. Представник ООН сказала, що більшість біженців прибули в Алжир із Дамаска, а оскільки рейси із Сирії трапляються не часто, багато прилетіли з Бейрута і Аммана після перетину кордону.

УВКБ ООН зареєструвало ще 1 305 сирійських біженців у Єгипті і 400 в Марокко.

Агентства ООН, готуючись до масової втечі із Сирії, місяць тому подвоїли розмір гуманітарної допомоги, щоб допомогти 185 тисячам біженців до кінця 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram