ГоловнаСвіт

США близькі до скасування поправки Джексона-Веніка щодо Росії

Однак заміною поправки може стати "закон Магнітського".

США близькі до скасування поправки Джексона-Веніка щодо Росії
Конгресс США

Бюджетний комітет Палати представників Конгресу США в четвер, 26 липня, рекомендувала скасувати поправку Джексона-Веніка щодо Росії. Про це повідомляє Reuters.

Представники комітету висловили сподівання, що Конгрес схвалить скасування поправки вже до кінця цього тижня. Член Бюджетного комітету, республіканець Дейв Кемп наголосив, що США лише виграють від скасування цієї поправки, оскільки зможуть отримати безліч переваг від співпраці з Росією, яка, як очікується, скоро стане повноправним членом СОТ.

Комітет не розглядав скасування поправки Джексона-Веніка у зв'язку із

"законом Магнітського", оскільки цей закон не належить до його компетенції. Представники комітету, однак, виступили за те, щоб згадку про "закон Магнітського" було внесено в остаточну редакцію законопроекту про скасування поправки Джексона-Веніка.

Поправку Джексона-Веніка ухвалили 1974 року, оскільки СРСР порушував права людини на еміграцію, і відтоді офіційно її  не скасували. Вона обмежує можливості американських підприємців на російському ринку. Раніше скасування поправки Джексона-Веніка одностайно схвалив Фінансовий комітет Сенату США.

Зараз як своєрідну заміну поправки Джексона-Веніка розглядають "закон Магнітського", який, як очікується, ухвалять разом зі скасуванням поправки. "Закон Магнітського" накладає санкції на російських посадових осіб, причетних до порушень прав людини в Росії. Приводом до написання цього закону стала загибель аудитора фонду

Hermitage Capital Сергія Магнітського в московському СІЗО 2009 року. На думку родичів і колег Магнітського, арешт юриста і його смерть пов'язані з викриттям ним схеми шахрайства і великих розкрадань із бюджету РФ, до чого виявилися причетними посадовці.

Росія виступає категорично проти "закону Магнітського" і погрожує ухваленням відповідних заходів. Яких саме, в МЗС РФ не уточнюють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram