ГоловнаСвіт

В Ірані розглянуть закон про закриття Ормузької протоки

Парламентарій заявив, що приблизно половина із 290 депутатів уже заявили, що підтримують його ініціативу.

В Ірані розглянуть закон про закриття Ормузької протоки
Заседание парламента Ирана
Фото: republic.com.ua

Депутат іранського парламенту Джавад Карімі Кодусі вніс на розгляд колег законопроект про закриття для судноплавства Ормузької протоки, через яку на ринки надходить приблизно 20% видобутої у світі нафти.

Парламентарій заявив, що приблизно половина із 290 депутатів уже заявили, що підтримують його ініціативу. За словами Кодусі, протока - це "замок усього світу, а ключ від цього замка в руках Ірану". Саме цією ситуацією депутат закликав скористатися своїх колег.

Іранські офіційні особи наразі ніяк не коментують ініціативу, заявляючи, що остаточне рішення із цього питання залишиться за верховним лідером країни - великим аятолою Алі Хаменеї. У МЗС Ісламської республіки дали зрозуміти, що зараз аятола ставиться до ідеї перекриття скептично, але його думка може змінитися.

Раніше Іран офіційно заявляв, що перекриє стратегічно важливу протоку, якщо країни Заходу завадять йому експортувати нафту - основне джерело наповнення бюджету й іноземної валюти. Незважаючи на цю погрозу, країни ЄС з 1 липня ввели санкції проти покупців іранської нафти, що залишило Тегеран без колишнього ринку збуту.

Щоб не консервувати свердловини, Іран заповнює надлишками нафти танкери, які без особливого успіху шукають покупців пального просто у відкритому морі. Унаслідок санкцій господарка країни зазнає суттєвих втрат, рівень життя населення знизився так, що місцевому телебаченню рекомендували не показувати фільмів і передач, які містять сцени ситних обідів, оскільки це дуже дратує бідняків, число яких зростає, - вони не здатні дозволити собі навіть курятину.

Президент Ірану Махмуд Ахмадинеджад кілька днів тому назвав сформовану ситуацію "війною" проти його країни і пообіцяв її виграти.

Захід наклав на Іран санкції, вимагаючи зупинити збагачення урану і подальші розробки в ядерній сфері. Тегеран на це заявляє, що його дослідження абсолютно мирні, тому він не зупинятиме їх за жодних обставин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram