ГоловнаСвіт

Німеччина запустила найпотужніший у Європі суперкомп'ютер

За допомогою ІТ-комплексу планують симулювати процеси людського організму і вивчати зміни клімату.

Німеччина запустила найпотужніший у Європі суперкомп'ютер
IT-комплекс SuperMuc
Фото: news.zn.ua

Під Мюнхеном введено в дію новий ІТ-комплекс, який є найпотужнішим у Європі та 4-м у світовому рейтингу. З його допомогою, зокрема, будуть симулювати процеси людського організму і вивчатимуть зміни клімату.

У містечку Гархінг під Мюнхеном запущено найпотужніший у Європі суперкомп'ютер. У п'ятницю, 20 червня, офіційно відкрито новий комплекс ІТ SuperMuc в Обчислювальному центрі імені Лейбніца.

Продуктивність SuperMuc становить 2,8 петафлопа (2,8 квадрильйона операцій зі змінною комою за секунду). Комп'ютерний комплекс складається з більш ніж 155 тисяч процесорів. Він відрізняється не тільки швидкістю, а й енергетичною ефективністю роботи. На створення SuperMuc із федерального та земельного бюджетів витрачено загалом 83 мільйони євро.

Ця система належить Мюнхенському університету та Баварській академії наук. З її допомогою, зокрема, планують аналізувати зміни клімату і симулювати процеси в людському організмі. Для розміщення SuperMuc баварцям довелося побудувати окрему будівлю: за займаною площею комп'ютер міг би вміститися на половині футбольного поля.

Обчислювальний центр SuperMuc займає четверте місце у світовому рейтингу Топ 500, представленому в червні на Міжнародній конференції суперкомп'ютерних технологій. Потужніші комп'ютери мають тільки США і Японія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram