ГоловнаСвіт

Путін схвалив одіозний закон про "іноземних агентів"

На черзі російські ЗМІ?

Путін схвалив одіозний закон про "іноземних агентів"
Фото: open.by

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про некомерційні організації, згідно з яким НКО повинні реєструватися як "іноземні агенти" в разі отримання фінансування з-за кордону.

Про це повідомляє РИА Новости.

Законопроект було ухвалено Держдумою 13 липня і схвалено Радою Федерації 18 липня. Відповідно до закону про НКО, для організацій з політичною діяльністю, які отримують фінансування з-за кордону, діятимуть більш суворі режими звітності та перевірок.

Закон про НКО викликав широкий резонанс і неодноразово критикувався представниками некомерційних організацій і правозахисниками. Зокрема, 16 липня, за два дні до голосування в Раді Федерації, голова Ради з прав людини при президентові РФ Михайло Федотов звертався до спікера верхньої палати парламенту Валентини Матвієнко з проханням відхилити закон, оскільки в існуючому вигляді він "набирає очевидні протиріччя з основоположними джерелами російського права".

Також з критикою законопроекту виступала глава Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва, яка назвала його, разом з іншими резонансними законами про наклеп і мітинги, захистом для чиновників від критики громадян. Вона пропонувала внести авторів закону про НКО в "список Магнітського" і заявляла про готовність відмовитися від іноземних грантів, щоб не отримати статус "іноземного агента".

Автором законопроекту є фракція "Єдиної Росії" в Держдумі в повному складі. Закон набере чинності через 120 днів після його опублікування.

18 липня стало відомо, що в Держдуму надійшов законопроект про присвоєння статусу "іноземного агента" засобам масової інформації, які фінансуються з-за кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram