ГоловнаСвіт

Великобританія перегляне відносини з ЄС, - Кемерон

Сполучене Королівство може провести референдум щодо виходу з ЄС.

Великобританія перегляне відносини з ЄС, - Кемерон
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що Британія перегляне свої відносини з Європейським союзом і вимагатиме захисту від побічних ефектів реформи зони євро.

Про це повідомляє Reuters 19 липня.

Раніше можливість виходу Британії з ЄС здавалися далекою перспективою, але боргова криза єврозони і перспективи створення політичного союзу у валютному блоці переконали деяких високопоставлених політиків Великобританії, що країна повинна вимагати перегляду відносин з Брюсселем.

Кемерон сказав, що зараз "абсолютно підходящий час", щоб закликати до негайного референдуму про членство Великобританії у ЄС. Опитування показують, що більшість британців проголосували б за вихід країни з ЄС, але прем'єр сказав, що ніколи б не проголосував за вихід з ЄС, оскільки це може зашкодити британським інтересам.

"Я думаю, це було б погано для Великобританії. Якщо щось стосується наших національних інтересів, то ми не якась країна, яка зосереджується на собі і відступає від світу", - сказав Кемерон в одному з інтерв'ю The Daily Telegraph.

"Це повертає нас до питання: які нації стануть переможцями в 21 столітті? Якщо ви вважаєте, що Великобританія повинна просто піти (з ЄС) і стати свого роду більше за Швейцарію, я думаю, це буде повною відмовою від наших національних інтересів", - підкреслив він.

Деякі високопоставлені консерватори хочуть провести референдум про членство Великобританії у ЄС, але в останні місяці Кемерон намагається відстрочити референдум і обіцяє налагодити відносини з ЄС. Скептики кажуть, що вихід Великобританії, економіка якої становить $2,5 трлн, з ЄС дозволить Лондону відновити свій суверенітет і заощадити мільярди доларів у вигляді членських внесків. Проте багато хто вважають, що в разі виходу з ЄС - свого найбільшого торгового партнера - Великобританія втратить свій вплив, а її економіка буде як і раніше залежати від правил, встановлених Брюсселем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram