ГоловнаСвіт

Археологи знайшли частини кістяка Мони Лізи

Група дослідників виявила останки, ймовірно, тієї жінки, яка стала прототипом знаменитого портрета.

Археологи знайшли частини кістяка Мони Лізи
Мона Лиза
Фото: news.zn.ua

Археологи з Флоренції виявили останки жінки, яка, ймовірно, є Лізою Герардіні - моделлю, яка позувала Леонардо да Вінчі. На тому самому місці рік тому знайшли череп, а також деякі частини кісток, які, можливо, могли належати вельможній флорентійці, зображеній на знаменитій картині.

Група італійських археологів виявила останки, ймовірно, саме тієї жінки, яка стала прототипом знаменитого портрета Лізи дель Джокондо пензля Леонардо да Вінчі, більш відомого як "Мона Ліза".

За однією з версій, обличчя "Мони Лізи" списано з дружини торговця шовком із Флоренції Лізи Джерардіні. Знаменитого художника запросили написати портрет Лізи, коли вона була вагітною. Після смерті чоловіка Ліза стала черницею в монастирі святої Урсули у Флоренції. А після смерті у віці 63 років, у липні 1542-го, була похована у склепі, на місці якого археологи і ведуть зараз розкопки.

У гробниці, що знаходиться під підлогою нині покинутого монастиря, на глибині близько півтора метра виявлено кілька кісток черепа, ребер і хребців, що належать жінці. Дослідники вважають, що це останки саме Лізи Джерардіні.

Розкопки на цьому місці розпочали ще торік, але через брак фінансування навесні цього року їх урвали. Роботи відновили тільки в липні. І за неповний місяць археологам удалося зібрати по частинах майже весь жіночий скелет.

Однозначно заявляти, що знайдено саме останки Лізи Джерардіні, поки неможливо, попереду ще аналіз ДНК кісток, знайдених у гробниці, і їхній порівняльний аналіз з останками двох дітей Лізи - Бартоломео і П'єро, виявленими біля церкви Santissima Annunziata у Флоренції.

Якщо фахівці отримають позитивний результат, то відбудеться процедура відновлення справжнього обличчя Лізи. І тоді можна буде дізнатися, наскільки зовнішність цієї жінки відповідає портрету знаменитої Джоконди Леонардо да Вінчі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram