ГоловнаСвіт

Мер Таллінна вважає, що за ним стежать

За словами політика, інтерес до його діяльності з боку прокуратури іноді має "параноїдальний характер".

Мер Таллінна вважає, що за ним стежать
Мэр Таллина Эдгар Свисаар
Фото: РИА Новости

Мер Таллінна, голова опозиційної Центристської партії Едгар Савісаар заявив у середу, що поліція безпеки Естонії, що забезпечує захист державних інтересів, і прокуратура вже кілька років стежать за ним, витративши на стеження більше двох мільйонів євро.

"Протягом останніх двох років пресі постійно навіювали позицію, що я є агентом Російської Федерації", - написав Савісаар у газеті Центристської партії Kesknadal.

За словами мера, інтерес до його політичної та економічної діяльності з боку естонської прокуратури іноді має "параноїдальний характер".

"На стеження за мною і на збір даних про мене як опозиційного лідера було нібито витрачено понад два мільйони євро з грошей платників податків, причому ніяких результатів не досягли", - зазначив Савісаар.

"Якби компетентні органи запитали в мене, то отримали б відповіді на ті запитання, щодо яких таємно відчувають інтерес, і не потрібно було б витрачати ці два мільйони євро", - додав він.

Савісаар також зазначив, що останнім часом урядові інститути й органи охорони правопорядку необґрунтовано переслідували діячів опозиції, звинувачуючи їх здебільшого у фінансових зловживаннях.

Мер Таллінна 2010 року став фігурантом скандалу, коли стало відомо, що КАПО надала президенту Естонії, прем'єр-міністру та голові МВС доповідь, в якій Савісаара названо "агентом впливу Москви" і стверджується, що він становить небезпеку для держави.

Крім того, КАПО заявила, що Савісаар просив у Росії три мільйони євро на будівництво православної церкви в Таллінні та проведення кампанії центристів із виборів до парламенту. Російська сторона нібито погодилася виділити 1,5 мільйона, з яких третина мала надійти готівкою, а решту повинні переказати через одну естонську фірму.

Савісаар стверджував, що йдеться про виділення коштів на будівництво православної церкви в талліннському районі Ласнамяе: угоду про співпрацю з російським Фондом Андрія Первозванного було підписано 26 листопада 2010 року, згідно з договором, Фонд інвестує в будівництво цієї церкви 1,5 мільйона євро.

Причину публікації доповіді КАПО Савісаар пов'язав із бажанням правлячої коаліції очорнити центристську партію напередодні парламентських виборів, які відбулися 6 березня 2011 року.

Центристська партія, на відміну від інших естонських партій, користується значною підтримкою російськомовних виборців, оскільки правлячі зараз у країні Реформістська партія і партія "Союз Вітчизни і Республіка" проводять жорсткішу політику щодо неестонців.

Крім того, Центристська партія виступає за нормалізацію відносин із Росією. 2004 року центристи уклали договір про співпрацю з партією "Єдина Росія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram