ГоловнаСвіт

Польща зажадає від Москви видачі всіх документів стосовно Катині

1940 року під Смоленськом було розстріляно майже 22 тис. польських громадян.

Польща зажадає від Москви видачі всіх документів стосовно Катині

Варшава має намір просити Росію надати їй усі документи стосовно вбивства 1940 року тисяч польських офіцерів під Смоленськом, повідомив військовий аташе Польщі полковник Ярослав Навротек.

"Нам потрібно знати історичну правду, тому нам потрібні всі документи, які стосуються жертв трагедії в Катині. Ми будемо просити, щоб ці документи нам надали", - цитує Інтерфакс слова військового аташе.

Ярослав Навротек у складі польської делегації в неділю був на освяченні храму Воскресіння Христового в Катині, заупокійній літургії, яку патріарх Московський і всієї Русі Кирило відслужив на території меморіалу, а також узяв участь у покладанні квітів до російської та польської частин комплексу.

Навротек наголосив, що важливо не забути цієї трагедії, щоб вона ніколи не повторилася.

У квітні цього року головний військовий прокурор РФ Сергій Фридинський заявив, що польській стороні передано "практично все, що можна було передати" - крім тієї частини матеріалів, що становить державну таємницю. За словами прокурора, йдеться про секретні матеріали, зокрема, агентурні дані.

У сучасній Росії справу про розстріл "енкавеесівцями" у квітні-травні 1940 року майже 22 тис. польських громадян розслідувала Головна військова прокуратура. 2004 року справу закрили. Постанову про припинення розслідування справи стосовно Катині засекречено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram