ГоловнаСвіт

Червоний Хрест назвав конфлікт у Сирії громадянською війною

На території країни буде чинним міжнародне гуманітарне право.

Червоний Хрест назвав конфлікт у Сирії громадянською війною
Фото: barev.net

Учора міжнародний комітет Червоного Хреста оголосив у Сирії громадянську війну.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на прес-секретаря організації Хішама Хасана.

Хасан назвав ситуацію в країні внутрішнім збройним конфліктом, оскільки поняття "громадянська війна" не має юридичної чинності.

Отже, на території всієї країни відтепер діятиме міжнародне гуманітарне право. Сторони конфлікту зможуть використовувати необхідну зброю, щоб досягнути своєї мети, проте будь-які атаки на мирних жителів будуть вважатися військовим злочином.

Раніше міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) кваліфікував події в Сирії як локальні збройні конфлікти між урядовими військами і силами повстанців. Проте потім сутички вийшли за межі окремих регіонів, і організація надала конфлікту статус громадянської війни.

МКЧХ відповідає за дотримання Женевської конвенції 1949 року і тому має право присвоювати конфлікту статус війни. Під час сутичок у Сирії МКЧХ залишався єдиною міжнародною організацією, чиї співробітники доправляли в країну їжу та ліки.

Як повідомляли, влада Сирії заперечує використання важких озброєнь проти мирного населення в селі Тремсех, де в четвер загинули щонайменше десятки людей.

Раніше спостерігачі ООН заявили, що сирійські урядові війська в Тремсеху атакували будинки повстанців і перебіжчиків з армії. За твердженнями опозиційних активістів, унаслідок атаки загинули понад 200 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram