ГоловнаСвіт

Посол Сирії в Іраку приєднався до революції

Противники режиму Асада підтримали рішення перебіжчика.

Посол Сирії в Іраку приєднався до революції
Наваф аль-Фарес
Фото: wikidigger.ru

Посол Сирії в Іраку Наваф аль-Фарес перейшов на сторону опозиції і закликав армію "повернути свою зброю на злочинців" з уряду президента Башара Асада.

Про це повідомляє Reuters 12 липня.

Фарес, який має тісні зв'язки з сирійськими спецслужбами, став першим високопоставленим дипломатом, що залишив Асада, який пішов по слідах генерала Республіканської гвардії і близького друга Асада Манафа Тласа.

Повстання проти Асада, яке розпочалося в березні 2011-го року з мирних акцій протесту, поступово переросло у збройний заколот. Але повстанці не можуть впоратися з вогневою міццю армії. Замість цього їм необхідно підірвати лояльність оточення Асада, щоб послабити його владу.

Тлас, син ветерана колишнього міністра оборони Сирії, не робив жодних публічних заяв відтоді, як втік до Парижа. Але в середу він "виклав" на Facebook відео-заяву, де неодноразово говориться, що урядові війська вбивали мирне населення.

"Я заявляю, що я приєднався з цього моменту до лав революції сирійського народу. Я прошу... військовослужбовців приєднатися до революції і захищати країну і громадян. Використовуйте вашу зброю проти злочинців цього режиму...", - заявив Фарес.

"Кожен сирієць повинен приєднатися до революції, щоб припинити цей жах і (знищити) цю банду", - сказав він, звинувативши сім'ю Асада і його союзників у корупції і "знищенні суспільства" протягом 40 років.

Рішення посла підтримали противники Асада, а також західні і арабські сунітські сили, які наполягають, як і опозиція, що Асад повинен піти з влади за будь-якого політичного врегулювання в Сирії.

Уряд Сирії коротко прокоментував інцидент: "Сирійське Міністерство закордонних справ заявляє, що Наваф аль-Фареса було звільнено від своїх обов'язків, і він більше не має ніякого зв'язку з нашим посольством у Багдаді або з Міністерством закордонних справ. Посольство в Іраку продовжить виконувати свої звичайні обов'язки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram