ГоловнаСвіт

​Територіальна суперечка між Китаєм і Японією триває

Японський прем'єр планує придбати острови.

​Територіальна суперечка між Китаєм і Японією триває
Фото: thelibertyblog.org

Японія подала Китаю протест проти вступу китайських риболовецьких суден у води поблизу спірних островів у Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє Reuters 11 липня.

Територіальна приналежність островів вже довгий час є причиною непорозумінь між двома найбільшими економіками Азії.

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фуджімура сказав, що три китайських риболовецьких судна увійшли в води поблизу незаселених островів, відомих під назвою Сенкаку в Японії і Дяоюйдао в Китаї. Острови, територіальну приналежність яких, крім Пекіна і Токіо, оспорює також Тайбей, знаходяться поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти і газу.

"Очевидно, що острови Сенкаку є японською територією з історичної точки зору і з точки зору міжнародного права, і що вони перебувають під фактичним контролем Японії", - заявив Фуджімура на прес-конференції.

Він також сказав, що китайські риболовецькі судна покинули спірні води, але два з них продовжують плавати в прилеглій до островів зоні. Він підкреслив, що японські патрульні катери стежать за судами.

Офіційне новинне агентство Китаю "Сіньхуа" повідомило, що риболовецькі судна увійшли в спірні води "для проведення місії рибоохорони у виключно нашій економічній зоні", і підкреслило, що острови і навколишні їх води були китайською територією з давніх часів.

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода заявив в суботу, що центральний уряд розглядає можливість купівлі острова. Нагадаємо, раніше губернатор столичної префектури Токіо Сінтаро Ісіхара хотів використовувати державний фонд для придбання спірного острова Сенкаку і прилеглого архіпелагу між Китаєм і Японією, щоб "захистити" їх від китайських морських вторгнень. Дипломатичні експерти вважають, що план прем'єра придбати острова може мати неприємні наслідки для китайсько-японських відносин.

2008-го року Пекін і Токіо домовилися про спільну розробку газових родовищ в районі островів, але Японія звинуватила Китай в бурінні газу в порушення угоди. Территоріальна суперечка загострилася наприкінці 2010-го року, коли японці заарештували китайський риболовецький траулер у Сенкаку. Капітан траулера повинен був постати перед судом, але у справу втрутився офіційний Пекін, в ультимативній формі зажадав від Токіо звільнити затриманого і принести вибачення. Після вирішення інциденту сторони домовилися відновити переговори, але через кілька місяців переговори знову зірвалися, оскільки японський уряд вирішив зміцнити оборону Сенкаку. КНР, у свою чергу, оголосила, що її кораблі патрулюватимуть район островів.

На початку 2012-го Японія озвучила намір назвати острова архіпелагу власними іменами, чим викликала обурення Китаю. МЗС КНР заявило, що дії Японії щодо острова Дяоюйдао і прилеглого архіпелагу є незаконними і недійсними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram