ГоловнаСвіт

Міжнародний Гаазький трибунал виніс свій перший вирок

Колишнього лідера конголезьких повстанців засуджено до 14 років в'язниці.

Міжнародний Гаазький трибунал виніс свій перший вирок
Фото: goodvin.info

Міжнародний Гаазький трибунал (МКС) виніс свій перший вирок, згідно з яким лідер одного з повстанських угруповань в Конго, Томас Лубанга Дьіло, отримав 14 років в'язниці за вербування дітей до лав повстанців.

Про це повідомляє Reuters 10 липня.

У березні поточного року Лубанга було визнано винним у викраданні і вербуванні в підконтрольні йому збройні формування хлопчиків і дівчаток у віці до 15 років. Він примушував дітей битися у війні в Демократичній Республіці Конго (ДРК) 2002 і 2003 років. Під час етнічного конфлікту в районі Ітурі на сході ДРК загинули більше за 60 тисяч осіб.

Головуючий суддя Адріан Фулфорд, який зачитував вирок, сказав, що суд взяв до уваги термін попереднього ув'язнення, де він перебував з 2006 року. Фулфорд також розкритикував прокурора МКС Луїса Морено Окампо, який нещодавно пішов у відставку, за ведення справи. За словами Фулфорда, прокурор відмовився розголошувати деякі докази й робив в засобах масової інформації заяви, що вводять в оману.

Під час процесу Лубанга не визнав свою провину, а його адвокати звинуватили слідство в тому, що докази у справі були сфабриковані, а свідки звинувачення - підкуплені.

Міжнародний Гаазький трибунал було засновано 2002 року. Він є першим постійним правовим інститутом, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини і злочини проти людяності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram