ГоловнаСвіт

Кіпр готовий прийняти 200 тисяч сирійських біженців

Уряд країни сподівається на допомогу Європейського Союзу.

Кіпр готовий прийняти 200 тисяч сирійських біженців
архивное фото

Кіпр готовий прийняти до 200 тисяч біженців із зони бойових дій в Сирії, де в останні тижні посилилося придушення опозиції урядовими військами.

Про це повідомляє Reuters 10 липня.

Така кількість біженців еквівалентна чверті населення Республіки Кіпр, і, в найгіршому випадку, біженці стануть важким тягарем для країни в період економічних потрясінь. У випадку, якщо така криза почнеться, уряд Кіпру сподівається на втручання Європейського Союзу.

"Ми не знаємо, що станеться в Сирії, але, за нашими підрахунками, (на Кіпр) зможуть приїхати до 200 тисяч біженців. Якщо це відбудеться, це стане дуже великим навантаженням для нас, тому нам напевно знадобиться допомога", - заявив заступник міністра Кіпру з європейських справ і колишній посол Кіпру в ЄС і ООН Андреас Мавройянніс.

2006 року під час місячної війни між Ізраїлем і Хезболлою в Лівані, на Кіпр бігли близько 90 тисяч осіб. Великобританія і США допомогли Кіпру, оскільки багато хто з втікачів були іноземними громадянами. У той час економіка Кіпру "була на коні". Але тепер у зв'язку з борговою кризою в Європі кіпрські банки змушені списувати до 80% своїх великих холдингів грецьких облігацій, економіка країни перебуває в рецесії, ціни на нерухомість різко впали, і принаймні два банки потребують негайної рекапіталізації.

Росія, давній союзник Кіпру, чий комуністичний президент здобув освіту в Москві, вже надала уряду Кіпру 2,5 млрд євро для подолання бюджетного дефіциту цього року та може надати додаткові гроші найближчим часом.

Деякі чиновники вважають, що Кіпру буде потрібно до 10 мільярдів євро, щоб захистити свою економіку. Кіпр зробив запит на кредит в Євросоюз і МВФ, який зараз обговорюється міністрами фінансів єврозони. Євросоюз не хоче виділяти Кіпру гроші, якщо той також бере гроші у Москви.

Однак, якщо ЄС виставить Кіпру занадто жорсткі умови, в тому числі перевірку банківської системи, яка є основним каналом для російських інвестиційних потоків, то Нікосія може віддати перевагу допомозі з Москви, чи, можливо, Китаю. Воночас ЄС хоче підтримувати стабільність на Кіпрі, оскільки в наступні шість місяців Кіпр буде головою ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram