ГоловнаСвіт

Глава ВТБ радить Путіну звільнити Ходорковського

Андрій Костін вважає, що з екс-власника ЮКОСа вистачить.

Глава ВТБ радить Путіну звільнити Ходорковського
Андрей Костин

Голова правління банку ВТБ Андрій Костін заявив, що для президента Росії Володимира Путіна було б корисно випустити екс-власника ЮКОСа Михайла Ходорковського на свободу.

Про це він сказав в ефірі програми HARDtalk на ВВС.

При цьому Костін нагадав про незалежність судової системи і додав, що справі Ходорковського "приділяють занадто багато уваги".

Раніше зі схожою заявою в ефірі HARDtalk вже виступав власник компанії РУСАЛ, мільярдер Олег Дерипаска, який заявив, що, на його думку, Ходорковського покарано надто суворо.

Про справу екс-голови нафтової компанії ЮКОС, що відбуває свій другий термін у російській в'язниці за звинуваченням у розкраданні нафти в особливо великих розмірах, ведучий програми HARDtalk Стівен Сакур нагадав Костіну під час інтерв'ю, в контексті розмови про інвестиційний клімат у Росії.

Сакур назвав гучний судовий процес "неймовірно важливим символом, який послав у Росію сигнал", і запитав, чи згоден глава ВТБ з тим, що Ходорковського покарано надто суворо.

"Це складне питання ..." - спробував ухилитися від відповіді Костін.

"Чому ж, це доволі просте запитання, - заперечив Сакур. - Ви задоволені, бачачи, як Ходорковський відбуває свій другий шестирічний термін на додачу до першого?"

"Ні, я вважаю, що, напевно, з нього вистачить, так, - відповів Костін. - При цьому не варто забувати книгу "Хрещений батько", яка починається фразою про те, що "за кожним великим статком стоїть злочин". Тому я зараз не сперечаюся про те, правильно чи ні було поміщати Ходорковського у в'язницю".

"Ні, але ви ж самі чітко сказали: "з нього вистачить". Ви стверджуєте, що зараз Путіну варто випустити Ходорковського?" - запитав ведучий HATDtalk.

"Особисто я вважаю, що для президента було б корисно його звільнити", - відповів Костін. На уточнююче запитання - "Зараз?" глава ВТБ відповів: "Зараз. Так, можливо, зараз, чому ні".

Далі ведучий поцікавився, чи ділився Костін цією своєю думкою з президентом, щоб поліпшити інвестиційний клімат у Росії, і, отримавши негативну відповідь, поцікавився чому.

"Думаю, що ви занадто багато уваги приділяєте справі Ходорковського, - сказав глава ВТБ. - Кожній країні доводиться стикатися з такими випадками. Думаю, що була кримінальна справа ... Коли ми говоримо про Британію, ви завжди заявляєте, що суд незалежний від уряду. Ваші чиновники ніколи не скажуть: "Так, ми спробуємо це, ми спробуємо інше". Вони скажуть, що є рішення суду, і ми не втручаємося. І Путін говорить те саме, наскільки я розумію".

Варто зазначити, що в квітні поточного року, коли гостем програми HARDtalk був Олег Дерипаска, говорячи про справу Ходорковського, він також порівняв Росію із Заходом. За його словами, те, що трапилося з екс-головою ЮКОСа, пояснюється тим, що Ходорковський став "змішувати" політику і бізнес.

"Уявіть, якщо в Британії великий бізнес, наприклад, British Petroleum, вирішив би купити пару місць у парламенті. А потім сформувати свою фракцію, щоб просувати якісь інтереси [компанії]. Хіба це не було б занадто для однієї компанії навіть в Англії?"- сказав олігарх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram