ГоловнаСвіт

Human Rights Watch: грецька поліція ігнорує напади на мігрантів

Греки вважають нелегалів однією з причин погіршення кризи.

Human Rights Watch: грецька поліція ігнорує напади на мігрантів

У доповіді правозахисної групи Human Rights Watch (HRW), опублікованій у вівторок, зазначено, що банди, які складаються з греків, регулярно й безкарно нападають на іммігрантів по всій Греції, а влада ігнорує або перешкоджає подачі скарг жертвами.

Про це повідомляє Reuters 10 липня.

Греція є головними воротами в Євросоюз для нелегальних мігрантів з Азії та Африки, і нелегальна імміграція стала гострим питанням, оскільки нині країна бореться з найгіршою економічною кризою з часів Другої світової війни.

П'ятий рік економічного спаду і безробіття на рекордно високому рівні сприяє розпалюванню антиіммігрантських настроїв. Мігрантів звинувачують у зростанні рівня злочинності та скороченні субсидованих державою послуг.

"Мігранти й особи, що шукають притулку, розповіли HRW про "віртуальні" заборонені зони в Афінах після настання темряви, оскільки побоюються нападів одягнених у чорне груп греків. Тоді як туристів вітають, мігранти й особи, що шукають притулку зіштовхуються з ворожим середовищем, де їх можуть піддати утриманню в нелюдських і таких, що принижують гідність умовах, ризикують поневірятися і зазнати насильства на ґрунті ксенофобії", - йдеться в доповіді.

HRW заявила, що справжні масштаби насильства на ґрунті ксенофобії в Греції невідомі з огляду на те, що багато жертв не повідомляють про злочини, а державна статистика є ненадійною.

Група опитала 59 осіб, які постраждали або уникли расистських інцидентів у період із серпня 2009 року до травня 2012 року. Опитування показало, що 51 напад був вкрай серйозним, окрім того, дві жертви були вагітними жінками.

HRW наголошує, що більшість нападів відбувається вночі в районі міських площ, їх здійснюють групи нападників у темному одязі. Обличчя нападників приховані тканиною або шоломами. Крім того, злочинці використовують як зброю кийки, пивні пляшки або просто кулаки.

Жертви послідовно розповіли, що поліція не рекомендує їм подавати скарги. Ба більше, деяких із них попередили, що затримають їх, якщо наполягатимуть на проведенні розслідування. Багато жертв відмовилися від скарг після того, як поліція сказала їм, що розслідування було б безглуздим, якщо вони не зможуть пізнати нападників або надати їм відсіч.

HRW також сказала, що можна припустити, що злочинці є членами, або пов'язані з місцевими загонами самооборони і "Золотою зорею" - вкрай правої партії, обраної до парламенту цього року. Однак HRW не знайшла доказів того, що напади були організовані партією. У звіті наводять слова місцевих жителів і поліцейських, які говорять, що члени партії брали участь у побитті мігрантів, і відзначають імовірність змови між поліцією і членами "Золотої зорі".

Партія "Золота зоря", яка у передвиборній кампанії обіцяла позбавити Грецію від всіх іммігрантів, заперечує проведення атак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram