ГоловнаСвіт

Повінь на Кубані: Кримськом пожертвували, рятуючи нафтові термінали, - думка

Мешканців підтопленого міста не попередили про відкриття шлюзів водосховища.

Повінь на Кубані: Кримськом пожертвували, рятуючи нафтові термінали, - думка
Фото: www.vesti.ru

Уночі під проливним дощем хтось пустив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. За даними західних ЗМІ, Кримськом пожертвували, щоб урятувати від затоплення Новоросійськ з його найбільшим нафтовим терміналом.

Італійське видання La Repubblica пише, що причиною повені в місті Кримську на Кубані стало скидання води з одного зі штучних водоймищ: "Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн. Тоді затопило б місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло".

"Хвиля-вбивця прийшла зі штучного озера об'ємом 8 млн кубометрів. Водосховище розташоване за два кроки від містечка Кримськ на Кавказі, який усі росіяни знають як "житницю" на Чорному морі, - стверджує автор. - Краснодарський край - це величезна долина, оточена полями соняшнику, буковими лісами, тополями і кипарисами, прогрівається гарячими вітрами, що дують із півдня".

У п'ятницю вночі під проливним дощем, який розпочався близько шостої вечора, хтось пустив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. "Вони нас убили, вони зруйнували все: будинки, поля, городи, магазини", - розповідає місцевий житель Олексій. Він показує свій напівзруйнований будинок, у який неможливо увійти через півметровий шар намулу. Місто теж опинилося під шаром грязюки: "Нам більше нічого їсти", - зі сльозами на очах каже чоловік.

У п'ятницю вночі річка Кубань несподівано перетворилася на бурхливий потік. Хвиля зійшла в долину, немов лавина: вона вибухнула, як бомба, і сягнула центру Кримська. Майже двометрова хвиля дуже сильно вдарила по домівках. "Нас урятував син, - розповідає Анна. - Він кричав, щоб ми виходили, але це було неможливо. Ми розбили скло і вилізли через вікна. Тут, поруч із нами, жили три жінки, всі вони загинули".

Про це знають всі, і вже ніхто не відчуває страху, продовжує журналіст, усі говорять про озеро Неберджаївське: це одне з чотирьох штучних водосховищ, розташованих вище за долину. "Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн". Тоді затопило б місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. "Вони відкрили шлюзи і спустили воду". Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло. Ніхто не попередив населення. "Ми зрозуміли, що щось відбувається, - згадує Микола. - О 23:00 вимкнули світло. Через три години загуло, і потім почалося пекло".

Загинула 171 людина, але жертв щонайменше 200 осіб, пише видання. Багато тіл усе ще під шаром багна. Врятувалися найсильніші, інші потонули. Регіональна влада протягом дня в усьому звинувачувала сильну зливу. Але експерти зі слідчої комісії змусили їх сказати правду, яка розгнівала самого Путіна. "Ми з'ясуємо все до решти", - пообіцяв шеф Кремля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram