ГоловнаСвіт

У Саудівській Аравії заарештовано шиїтського священнослужителя

У протестах, що їх спричинив арешт, вбито двох осіб.

У Саудівській Аравії заарештовано шиїтського священнослужителя

Саудівська Аравія заявила в понеділок, що дві людини вбито після протестів у мусульманських шиїтських районах, причиною яких став арешт видного шиїтського священнослужителя шейха аль-Німра Німра.

Про це повідомляє Reuters 9 липня.

Прес-секретар міністерства внутрішніх справ генерал-майор Мансура Турки заявив, що арешт шейха супроводжувався хвилею протестів у місті Авам, але зазначив, що не було жодних сутичок між демонстрантами та поліцією.

"Місцевий медичний центр повідомив керівництво сил безпеки про чотирьох осіб, яких принесли їхні родичі. Двоє з них були мертві, а двоє інших отримали легкі поранення. Компетентні органи ініціювали розслідування інциденту", - заявив Турки.

Шиїтські активісти та інтернет-ЗМІ також повідомили, що принаймні дві особи вбито в акціях протесту. Один із веб-сайтів повідомив, що загиблих звали Акбар аль-Шакур і Мохамед аль-Фелфел.

"Після арешту (Німра) ... обмежене число людей зібралося в місті Авам. Постріли було чутно в декількох районах міста. Попри це, не було ніякої конфронтації зі службою безпеки", - йдеться в заяві МВС.

МВС заявило, що Німра, який вважають провідним радикальним священнослужителем, отримав поранення внаслідок нещасного випадку, коли сили безпеки переслідували його машину. МВС також додало, що його звинувачували в "крамолі".

Активісти з шиїтської Східної провінції Саудівської Аравії розмістили в інтернеті фотографії сивобородого чоловіка, покритого закривавленою білою ковдрою, в салоні автомобіля. Вони стверджують, що це і є Німра.

Шиїти кажуть, що борються за робочі місця в уряді та державних установах, що їх райони потерпають від недостатнього інвестування, а їхні храми часто закривають. Уряд заперечує звинувачення в дискримінації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram