ГоловнаСвіт

Полоній Арафатові могли підкинути після його смерті

Сліди речовини виявили швейцарські вчені, яких залучили до вивчення особистих речей палестинського лідера.

Полоній Арафатові могли підкинути після його смерті
Могила покойного палестинского лидера Ясера Арафата
Фото: РИА Новости

Високі показники наявності полонію на особистих речах Ясера Арафата можуть свідчити про те, що радіоактивну речовину нанесли набагато пізніше від смерті палестинського лідера, каже ізраїльський фахівець у галузі антитерору Елі Кармон.

Старший науковий співробітник Міждисциплінарного центру в Герцлії, відомий своїми дослідженнями на тему біологічного, хімічного та радіаційного тероризму, ставить під сумнів версію катарського телеканалу "Аль-Джазіра" про загибель Арафата внаслідок полонію-210. Сліди речовини виявили швейцарські вчені, яких журналісти залучили до вивчення особистих речей, зразків слини, сечі та поту палестинського лідера, котрий помер у грудні 2004 року.

Кармон звертає увагу на те, що полоній-210 - порівняно недовговічний елемент із періодом напіврозпаду 138 днів. "Тобто приблизно що 4,5 міс. половина речовини розпадається", - пояснив учений у коментарі для преси.

Зазначені в матеріалах "Аль-Джазіри" показники присутності полонію - 54 мілібекерелі на зубній щітці і 180 мілібеккерелів у плямі сечі - Кармон вважає надмірно високими для зразків, яким майже вісім років.

"Якби полоній використовували для отруєння, то зараз фіксували б набагато менші цифри... Хтось підклав полоній значно пізніше", - сказав він.

Кармона цікавить, чому вдова Арафата Суха всі ці роки зберігала речі чоловіка, сама не отруїлася полонієм і чому її будинки на Мальті і в Парижі не досліджено на предмет зараження.

"Якщо Суха Арафат зберігала ці матеріали, то чому після семи років вона сама не отруїлася? Вона ж торкалася цих речей і самого Арафата, коли той лежав у паризькому шпиталі", - говорить учений, нагадуючи також, що історію хвороби Арафата досі не оприлюднено.

Після появи репортажу "Аль-Джазіри" Палестинська національна адміністрація ініціювала проведення міжнародного розслідування смерті свого лідера і погодилася ексгумувати його останки на прохання вдови.

У палестинських версіях про неприродність смерті Арафата одним із головних підозрюваних традиційно виступає Ізраїль. Ізраїльські чиновники, діючі та у відставці, категорично заперечують причетність до усунення палестинського лідера з політичної сцени.

"Спроби вибудовувати конспірологічні теорії... такі безглузді, що більше пасують не для новинного телеканалу, а для каналу комедій", - повідомив офіційний представник ізраїльського МЗС Ігаль Пальмор.

Дов Вайсглас, який у минулому десятилітті очолював канцелярію тодішнього прем'єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона, каже, що ізраїльська влада аж ніяк не була зацікавлена в такому розвитку подій.

"(Шарон) не думав, що фізична ліквідація Арафата піде на користь. Навпаки", - сказав він в ефірі радіостанції "Галей ЦАХАЛ", пояснивши, що Шарон побоювався, зокрема, сплеску насильства в разі усунення Арафата.

Місцеві коментатори вважають, що до кінця 2004 року друге палестинське повстання - інтифада Аль-Акси - видихнулася, а сама особистість Арафата - ізольованого, ослабленого, який утрачав авторитет на міжнародній арені, - працювала на ізраїльський тезу про відсутність серед палестинців партнера і необхідність переходу до політики односторонніх кроків для врегулювання близькосхідного конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram