ГоловнаСвіт

В Естонії з російським ім'ям складніше знайти роботу, - дослідження

Для експерименту було вибрано молодіжні вакансії.

В Естонії з російським ім'ям складніше знайти роботу, - дослідження
Центр занятости
Фото: Lenta.ru

В Естонії роботодавці менш охоче відповідають на резюме шукачів із російськими іменами. Про це свідчать результати експерименту, який провів старший науковий співробітник економічного факультету Тартуського університету Отт Тоомет.

Він розіслав по Таллінну близько тисячі однакових резюме. У половині з них претенденти на роботу мали російські імена, а в інших - естонські. Для свого експерименту Тоомет вибрав вакансії для молоді, в яких не був потрібен значний досвід роботи.

Як з'ясувалося, кандидату з естонським ім'ям потрібно було відправити приблизно 10 резюме, щоб отримати запрошення на інтерв'ю, а шукачу з російським - у середньому 13.

"Це означає, що люди з російськими іменами повинні надсилати на 30% більше заяв про роботу, навіть якщо в них однакова з естонцем кваліфікація", - зробив висновок дослідник. Він зазначив також, що місцеві роботодавці не надають особливого значення тому, наскільки добре шукачі з російськими іменами володіють естонською мовою.

"Експеримент не виявив відмінностей у ставленні до кандидатів, знання естонської в яких було "середнім", порівняно з тими, в кого воно було позначено як "досконале", - уточнив Тоомет.

У висновку він назвав "частково справедливою" існуючу в Естонії думку про те, що місцеві жителі змінюють російські імена на естонські, щоб їм було легше знайти роботу. "Звісно, навіть естонське ім'я не гарантує робочого місця, але робить його власника на крок ближчим", - констатував Тоомет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram