ГоловнаСвіт

Палестина ексгумує Ясіра Арафата

Виникли підозри, що лідера Палестинської автономії отруїли.

Палестина ексгумує Ясіра Арафата
Ясир Арафат

Влада Палестинської автономії 4 липня ухвалила рішення провести ексгумацію тіла Ясіра Арафата.

Про це повідомляє палестинське агентство WAFA. Рішення про нове розслідування смерті свого попередника взяв нинішній голова автономії Махмуд Аббас.

Як очікується, останки Арафата (зокрема - кістки і волосся) пройдуть радіологічну експертизу, яка покликана підтвердити або спростувати версію про його отруєння полонієм-210.

"Для проведення ексгумації і дослідження немає ані релігійних, ані політичних перешкод", - заявив офіційний представник автономії Набіль Абу Рудейна. За його словами, з етичною стороною справи теж все в порядку: ексгумація буде проведена на прохання вдови палестинського екс-керівника.

Суха Арафат звернулася з відповідним проханням до влади автономії після публікації даних розслідування, проведеного телеканалом "Аль-Джазіра". Журналісти передали фахівцям лозаннського Інституту радіофізики особисті речі із залишками біологічних матеріалів Арафата. Вчені виявили підвищений вміст радіоактивного полонію-210 на білизні, зубній щітці та верхньому одязі померлого. У зв'язку з цим знову з'явилися підозри, що його міг хтось отруїти.

Стан здоров'я екс-глави автономії різко погіршився в жовтні 2004 року. Незважаючи на всі зусилля арабських, а потім і французьких медиків, через місяць він помер у Парижі. Офіційно причини смерті Арафата оголошені не були, що породило безліч чуток про те, що він став жертвою змови.

Полоній-210 - радіоактивний метал, здатний викликати смерть людини за умови потрапляння в організм. Період його напіврозпаду становить близько 138 діб, тому в біологічних матеріалах і останках Арафата через вісім років після смерті не могло залишитися значної кількості цієї речовини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram