ГоловнаСвіт

Голова німецької розвідки пішов у відставку через "справу неонацистів"

Меркель вибачилася перед сім'ями постраждалих від рук угруповання.

Голова німецької розвідки пішов у відставку через "справу неонацистів"
Хайнц Фромм
Фото: i-r-p.ru

Президент Федеральної служби захисту конституції Німеччини Хайнц Фромм подав у відставку в понеділок після того, як визнав, що його відомство знищило документи у справі неонацистського угруповання "Націонал-соціалістичне підпілля" (NSU), відповідального за вбивство іммігрантів.

Про це повідомляє Reuters 2 липня.

Організація NSU проіснувала в ФРН із 1998-го по 2011 рік. За цей час члени організації вчинили десять убивств та кілька терактів. Жертвами неонацистів переважно ставали іммігранти з Туреччини. Спецслужби впродовж цього часу так і не змогли вийти на слід злочинців, незважаючи на те, що мали власних інформаторів в їхньому оточенні.

Міністр внутрішніх справ Ханс-Петер Фрідріх прийняв відставку Фромма. Попри це, голова спецслужб виконуватиме свої обов'язки до кінця липня.

Німецькі законодавці сказали, що сумніваються в тому, що Фромм наказав знищити файли, але зазначили, що він бере на себе відповідальність за невдачі інших. Фромм, своєю чергою, заявив, що знищення документів у справі NSU завдало "серйозної шкоди репутації" його відомства.

"Фромм не підбурювач, а надійний охоронець і захисник конституції ... Він не був Джеймсом Бондом", - сказав член партії канцлера Німеччини Анґели Меркель Християнсько-демократичний союз (ХДС) Вольфганг Босбах.

Босбах та інші законодавці закликали до швидкого та ретельного розслідування цієї справи. Депутат Себастьян Едас сказав, що, незважаючи на свою відставку, Фромм виступить свідком у справі NSU наприкінці цього тижня.

Німці, обтяжені своїм нацистським минулим, жахнулися торішньою новиною про вбивство вісьмох етнічних турків, етнічного грека й офіцера поліції трьома членами неонацистського угруповання в 2000-2007 роках. Двоє зі зловмисників покінчили життя самогубством після невдалого пограбування банку восени минулого року. Третього злочинця згодом заарештували.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель публічно вибачилася перед сім'ями убитих за помилки уряду Німеччини, через які NSU змогла діяти безкарно так довго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram