ГоловнаСвіт

Учені: автопортрет Леонардо да Вінчі "захворів" на кір

Фахівці протягом місяця вивчали малюнок, зроблений сангіною.

Учені: автопортрет Леонардо да Вінчі "захворів" на кір
Автопортрет Леонардо да Винчи
Фото: Lenta.ru

Автопортрет Леонардо, найвідоміше зображення італійського живописця, сильно пошкоджене і найближчим часом не експонуватиметься публіці. До такого висновку дійшли дослідники Центру реставрації та консервації спадщини архівів і бібліотек.

На малюнку, зробленому на початку 1500-х років, утворилися плями, поява яких може бути пов'язана і з окисленням, і з грибком на папері. Через це Леонардо виглядає так, ніби він хворий на кір, зазначають дослідники.

Фахівці разом зі своїми колегами з Європейського центру культурної спадщини протягом місяця вивчали зроблений сангіною малюнок Леонардо, а також проводили тематичні семінари. Передусім учені хотіли встановити причини погіршення стану портрета, а також визначити, чи можна його реставрувати.

Наразі рішення про реставрацію не ухвалено, проте через сильні природні пошкодження, зумовлені часом і зовнішніми факторами, реставраційні роботи не рекомендовано. У крайньому разі може йтися тільки про дуже делікатні роботи, проте сам факт реставрації спеціалісти визнали ризикованим.

Рішення про проведення робіт ухвалять спільно з Королівською бібліотекою Турина, де зараз зберігається робота. Рисунок експонують украй рідко, востаннє його показували 2011 року в Турині на виставці під назвою "Леонардо. Геній. Міф". Вважається, що це єдиний справжній автопортрет Леонардо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram