ГоловнаСвіт

Ефіопського блогера засудили за антиурядову змову

Критики звинувачують уряд країни в неправомірному використанні закону.

Ефіопського блогера засудили за антиурядову змову
Фото: ru-newz.ru

Двадцять чотири ефіопи, в тому числі відомого журналіста і блогера, засуджено в середу за змову з повстанцями з метою повалення уряду Ефіопії, повідомляє Reuters 27 червня.

Це третій випадок упродовж шести місяців з участю представників засобів масової інформації. Прокурори заявили, що не вимагатимуть смертної кари, але зажадали засудити підозрюваних до тюремного ув'язнення терміном від п'яти років до довічного.

Правозахисники звинувачують Аддіс-Абеба у використанні національних проблем у галузі безпеки як приводу для придушення опозиції і журналістів. Уряд відкидає ці звинувачення.

Минулого року блогера Ескіндера Нега було заарештовано за звинуваченням у спробі спровокувати насильство серією он-лайн-статей. Поряд із 23 іншими підозрюваними, його також було звинувачено у приналежності до Ginbot 7 - групи, яку уряд Ефіопії зараховує до терористичних організацій. Їх звинуватили, переважно заочно, за шістьма пунктами, включаючи змову з метою ліквідувати конституційний лад, вербування та підготовку терактів і сприяння заклятому ворогові Ефіопії - Еритреї.

Коли суддя Ендешав Адане звинуватив підозрюваних у шпигунстві й участі в терактах, у залі суду був присутній тільки Нега та семеро інших ефіопів. Адане сказав, що основною метою підсудних було розпалити іскру повстання в дусі "арабської весни".

"Під приводом свободи слова і зборів, підозрювані намагалися підбурювати до насильства і повалення конституційного ладу", - сказав він, перш ніж винести вирок.

Процес поновлять 13 липня. Очікують, що тоді ж суд винесе остаточний вирок.

Двох журналістів засудили до 14 років в'язниці за аналогічним звинуваченням у лютому, через два місяці після того, як двох шведських журналістів було ув'язнено на 11 років за незаконний в'їзд до країни і сприяння повстанським групам.

Критики вказують на закон із боротьби з тероризмом, затверджений після декількох вибухів 2009 року, який свідчить, що будь-який упійманий на публікації інформації, що може спонукати читачів вчинити терористичний акт, може бути ув'язнений на термін від 10 до 20 років. За даними Комітету із захисту журналістів, звинувачення відповідно до закону висунули більш ніж 10 журналістам. Комітет каже, що невдовзі Ефіопія замінить Еритрею як африканська країна з найбільшою кількістю журналістів за ґратами.

Аддіс-Абеба стверджує, що арешт журналістів не має нічого спільного з їхніми статтями і політичною приналежністю.

Amnesty International і інші правозахисні групи говорять, що понад 150 опозиційних політиків і прихильників було заарештовано торік за звинуваченням у тероризмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram