ГоловнаСвіт

Сейсмологи радять Японії не перезапускати реактори

Східна країна не забезпечила належного рівня безпеки.

Сейсмологи радять Японії не перезапускати реактори

Двоє відомих сейсмологів заявили у вівторок, що ядерні реактори не варто перезапускати, оскільки Японія не забезпечила належного рівня безпеки для їх перезапуску наступного місяця.

Про це повідомляє Reuters 26 червня.

Нагадаємо, незважаючи на масові протести громадськості, Японія схвалила перезапуск двох реакторів на АЕС Kansai Electric Power в місті Оі на північний захід від Токіо. Очікується, що енергоблоки в Оі стануть першими ядерними реакторами в Японії, які відновлять роботу після аварії на АЕС "Фукусіма-1" в березні 2011 року.

Сейсмолог університету Кобе Кобе Кацухіко Ішибаші заявив, що сейсмічне моделювання показало, що перед відновленням роботи реакторів належно не врахували активних ліній розломів у районі заводу Охі.

"Стрес-тести і нові рекомендації з безпеки для перезавантаження атомних електростанцій допускають нещасні випадки на підприємствах. Замість того, щоб зробити стандарти (безпеки) жорсткішими, вони завдають серйозного удару по (ядерній) безпеці", - заявив Ішибаші.

Професор тектонічної геоморфології Токійського університету також заявив, що експерти, які консультують ядерну промисловість Японії, недооцінили сейсмічну загрозу.

"Експертиза і нейтралітет експертів, які консультують Агентство з ядерної та індустріальної безпеки Японії, є доволі сумнівними", - зазначив Ватанабе.

Після того, як 2007 року землетрус спричинив витік радіації на реакторах на північ від Токіо, Ішибаші сказав, що Японії загрожує ядерна катастрофа після великого землетрусу. Як з'ясувалося після катастрофи на "Фукусімі-1", це попередження було пророчим.

Ішибаші наголосив, що, незважаючи на те, що неможливо передбачити, коли відбудеться наступний землетрус, торішній магнітудою 9 балів свідчить про можливість подальших, ще більш "руйнівних" землетрусів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram