ГоловнаСвіт

Туреччина активізує зовнішньополітичні зусилля для відставки Асада

Анкара розглянула можливі заходи проти Сирії.

Туреччина активізує зовнішньополітичні зусилля для відставки Асада
Фото: egeninsesi.com

Туреччина не розглядає варіанта війни із Сирією, щоб вирішити кризу, що виникла через збитий військовий літак, натомість має намір зосередитися на дипломатичних шляхах його врегулювання, довести міжнародній спільноті свою правоту і активізувати зовнішньополітичні зусилля для якнайшвидшої відставки президента Башара Асада - такими будуть основні тези виступу у вівторок в парламенті глави уряду Таїпа Ердогана, повідомляють місцеві ЗМІ.

Такі рішення були ухвалені на засіданні виконкому владної в Туреччині Партії справедливості і розвитку (ПСР), яку очолює прем'єр.

Розвідувальний літак ВПС Туреччини RF-4E, що вилетів в минулу п'ятницю з авіабази "Ерхач" в провінції Малатья на південному сході країни, зник з екранів радарів в повітряному просторі Середземного моря на південний схід від прикордонної з Сирією провінції Хатай через півтори години після зльоту. Сирія заявила, що збила турецький літак над своїми територіальними водами після його вторгнення в її повітряний простір.

Турецька сторона, своєю чергою, наполягає на тому, що літак збито в міжнародному повітряному просторі, а його уламки впали в територіальні води Сирії.

Уряд Туреччини на засіданні в понеділок обговорив ситуацію в зв'язку з НП і заходи, які Анкара має намір вжити проти Сирії.

Офіційний представник кабміну, віце-прем'єр Бюлент Аринч заявив, що Анкара залишає за собою право скористатися всіма нормами міжнародного права для відстоювання своєї правоти. Він також повідомив, що уряд протягом одного-двох днів розгляне питання про можливе припинення поставок до Сирії електроенергії.

Телеканал NTV зазначає, що виступ Ердогана в парламенті буде "жорстким і на підвищених тонах". Його транслюватимуть у прямому ефірі і синхронно перекладатимуть англійською й арабською мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram